Gir psykologhjelp etter terror

Frivillige organisasjoner opplever at etterspørselen etter psykologhjelp er lavere enn ventet. - Folk viser omsorg for hverandre, sier Adrian Lorentsson i Mental Helse Ungdom (foto: Even Tømte).
Frivillige organisasjoner opplever at etterspørselen etter psykologhjelp er lavere enn ventet. - Folk viser omsorg for hverandre, sier Adrian Lorentsson i Mental Helse Ungdom (foto: Even Tømte).

Men den store pågangen uteblir. Folk viser omsorg for hverandre, sier Mental Helse Ungdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forbindelse med terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya har Mental Helse Ungdom i samarbeid med Psykologforeningen, Rådet for psykisk helse og Mental Helse Hjelpetelefonen åpnet dørene for folk som trenger noen å snakke med. En rekke psykologer har stilt opp frivillig for å gi bistand etter terrorangrepene, men foreløpig har ikke manget ville snakke med dem.

- Vi har opprettet et hjelpetilbud for de som måtte ønske å prate med noen. Her kan man sitte og prate og få kaffe og vafler, men vi har også psykologer å snakke med for de som ønsker det. Vi har også en filosof og en prest, sier Adrian Lorentsson, konstituert styreleder i Mental Helse Ungdom.

Les også: - Du trenger ikke gråte

Han sier dette er et lavterskeltilbud, også for de som ikke er direkte berørt av terrorhandlingene.

- Mange som ikke er direkte berørt av det som har skjedd kan føle at deres følelser ikke er legitime eller like mye verdt. Men det er sine egne følelser man må forholde seg til, ikke sammenlikne sin egen sorg med andres, sier Lorentsson.

Liten pågang

Likevel opplever Mental Helse Ungdom at pågangen ikke var vært stor. Da ABC Nyheters journalist var innom tirsdag ettermiddag var det ikke mange til stede i lokalet.

Lorentsson tror behovet for hjelp kan ha blitt mindre enn ventet fordi mange viser omsorg for hverandre, både offentlig og privat.

- Mandag hadde hele byen hverandre, sier han.

Lokalet i Dronninggens Gate 13 i Oslo holde åpent fra fra 09:00 til kl. 22:00 ut uka. I tillegg til er bemanningen økt på Hjelpetelefonen 116 123 som er åpen hele døgnet og gratis og ringe til.

Les også: Slik støtter du foreldre som har mistet et barn

Også i Bergen og Stavanger har mental Helse Ungdom liknende intiativer.

- Det har vært folk innom som ikke har pleid å være der, men det har ikke vært veldig stor pångang. Men det er fint å se at det kommer nye folk innom, sier Inga Fønn Sigbjørnsdottir i Mental Helse Ungdom i Bergen.

- Det var 60-70 stykker her mandag. Siden har vi hatt en jevn strøm av folk som har kommet innom, forteller Carina Lund i Mental Helse Ungdom i Stavanger.

Venter økt behov

Røde Kors har over hele landet gått i dialog med kommunenes kriseteam, Arbeiderpartiet, AUF og andre frivillige aktører for å sikre at ungdommene som kommer hjem har all den støtte de trenger rundt seg.

Samtidig har de hatt åpne hus rundt om i landet også til de som ikke er direkte berørt av hendelsene, samt gjennom nettstedet korspåhalsen.no og telefonen 800 333 21 for ungdom.

Røde Kors: Råd om reaksjoner i katastrofen

- Det har ikke vært en veldig merkbar økning, men litt større pågang enn det pleier å være. Mange barn og unge har hatt andre voksne de kan snakke med i denne situasjonen. Men det kan hende behovet for noen å snakke med øker etter hvert som navnene på de drepte blir offentliggjort og navnene på venner og klassekamerater dukker opp, sier Marianne Wellén, pressevakt i Røde Kors.

Les flere nyheter

Personvernpolicy