Ble ikke trodd da han varslet om skyting på Utøya

Familien Langvannsbråten legger ned blomster tirsdag formiddag på Utvik camping til minne om drepte på Utøya (i bakgrunnen). Fredag var Auf- leiren åsted for en massakre hvor 68 mennesker ble skutt. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Familien Langvannsbråten legger ned blomster tirsdag formiddag på Utvik camping til minne om drepte på Utøya (i bakgrunnen). Fredag var Auf- leiren åsted for en massakre hvor 68 mennesker ble skutt. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Politiet i Midtre Hålogaland beklager at pårørende følte seg avvist da de ringte politiets operasjonssentral under skytingen på Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi sto klare til å spise middag da telefonen ringte. Det var datteren vår som var på Utøya på AUF-leir sammen med broren sin. Hun fortalte at det var løsnet skudd på øya, og at det brøt ut panikk. Jeg ba ungene komme seg i dekning, forteller Johnsen til Narvik-avisa Fremover..

Han viser telefonloggen hvor det fremgår at han ringte 112 flere ganger uten å få kontakt. Etter å ha slått første telefon 17.26 kom han endelig gjennom klokken 17.30.

Måtte ringe selv

– Det som skjedde da var at jeg rett og slett ikke ble trodd da jeg fortalte hva datteren på Utøya fortalte meg. Jeg fikk beskjed om at hvis dette var tilfelle, så fikk barna ringe selv. Underveis fikk jeg igjen kontakt med sønnen min på en annen telefon, men selv da jeg refererte til dette fikk jeg samme beskjed. Barna må ringe selv. Selv om jeg ba henne om å ta meg på alvor, sier han til Fremover.

Følelsen han satt med, var at han rett og slett ikke ble trodd. Mot slutten av samtalen, som han selv anslår å ha vart i 2–3 minutter, innrømmer han at frustrasjonen tok taket.

Beklager

– Jeg tror jeg sa noe som «Det var ikke mye hjelp å få hos dag, jævla kjerring». Da fikk jeg til tilsvar at jeg ikke skulle kalle henne ei kjerring. Og jeg skjønte at det ikke var hjelp å få her, sier han.

I stedet ringte han heller en gammel venn med kontor på Arbeiderpartiets lokaler på Youngstorget i Oslo, og Johnsen fikk beskjed om at aksjonen var i gang.

– Operasjonssentralen mottok en rekke henvendelser fra pårørende fra rundt klokken 17.30 om at det pågikk skyting på Utøya, og at en rekke ungdommer allerede var blitt skutt. Disse opplysningene ble videreformidlet til Søndre Buskerud politidistrikt, som opplyste at Utøya var i Nordre Buskerud politidistrikt, og at de allerede var kjent med saken, sier politiinspektør og leder ved operasjonssentralen i Midtre Hålogaland politidistrikt Magne-Hugo Nilsen i en pressemelding.

Han opplyser i en pressemelding at operasjonssentralens håndtering av saken vil bli gjenstand for nærmere undersøkelser.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy