Terrorofrene kan ha krav på 300 millioner

Kravene fra ofrene og de pårørende etter terroren fredag kan komme opp mot 300 millioner kroner, tror bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen. Foto: Scanpix.
Kravene fra ofrene og de pårørende etter terroren fredag kan komme opp mot 300 millioner kroner, tror bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen. Foto: Scanpix.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen tror terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) risikerer erstatningskrav fra ofrene og deres pårørende på 250 til 300 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) risikerer erstatningskrav fra ofrene og deres pårørende på 250 til 300 millioner kroner. Det sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Larsen var den første som fikk et bistandsoppdrag etter angrepene på Utøya og i Oslo. Hun representerer familien til en av de drepte etter bomben i Oslo.

Larsen sier til bt.no at hun tror kravene kan komme opp mot 300 millioner kroner og mener det er et forsiktig anslag. Siden Breivik antakeligvis ikke har så mye penger selv vil kravet gå videre til ordningen for voldsoffererstatning, som er statlig.

– Denne ordningen trer inn hvis domfelte ikke har penger, sier Larsen.

Det er også sannsynlig at Breivik må betale erstatning for materielle skader.

Flere bygninger i Regjeringskvartalet må rives eller totalrenoveres. NA24 har fått en vurdering som viser at utgiftene raskt kan komme opp i 2,4 milliarder kroner.

Les også: Milliardregning for staten

Flere hundre

Advokat Siv Hallgren i Advokatfirmaet Elden sier til Dagbladet.no at det er helt åpenbart at det vil være flere hundre personer i denne saken som har rett til å få oppnevnt bistandsadvokat.

Hallgren, som er leder for Advokatforeningens utvalg for bistandsadvokater, sier at de som var på Utøya vil være fornærmede i saken. Da har de trolig rett til å få oppnevnt bistandsadvokat ettersom de ble truet av drapsmannen eller er blitt skadd i forbindelse med skytingen.

Hun mener det er flere gode grunner for å få oppnevnt en bistandsadvokat i en så alvorlig sak som terrorsaken på Utøya og i Regjeringskvartalet.

– Bistandsadvokatene skal ivareta fornærmedes og etterlattes interesser i forbindelse med etterforskningen og hovedforhandlingen i saken. Det er viktig med tanke på fornærmedes og pårørendes rett til erstatning, sier Hallgren.

Advokatfirmaet Elden har allerede begynt ved å sette ned en egen gruppe advokater som får i oppgave å bistå pårørende og fornærmede etter terrorangrepet sist fredag.

Setter spørsmålstegn

Også advokatene Arvid Sjødin og Brynjar Meling, mest kjent som forsvarere for mulla Krekar og terrortiltalte Shawan Bujak, blir bistandsadvokater for berørte etter tragedien på Utøya.

Brynjar Meling forteller at advokatkontoret han og Sjødin tilhører, har nedsatt en egen gruppe som skal arbeide med erstatningssaker etter terrorangrepet på Utøya. De har blitt kontaktet av flere som har bedt om bistand.

Til Stavanger Aftenblad sier Meling at han forstår at noen setter spørsmålstegn ved advokatene som har vært mest kjent for å forsvare klienter med et terroriststempel, nå skal bistå ofre for en terrorhandling.

– Jeg ser at det spørsmålet kan fremstå som berettiget, men vi er advokater som er vant til å jobbe med flere typer saker. Både Arvid Sjødin og jeg har flere bistandsoppdrag hvert eneste år, sier Meling.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy