Islamsk Råd rystet over terroren

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, sammen med døtrene Isha (2), Danya (5) og kona Nazish Kahn tenner de lys i Oslo Domkirke for ofrene etter det brutale terrorangrepet på Regjeringskvartalet og utøya fredag. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix.
Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, sammen med døtrene Isha (2), Danya (5) og kona Nazish Kahn tenner de lys i Oslo Domkirke for ofrene etter det brutale terrorangrepet på Regjeringskvartalet og utøya fredag. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix.

Generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge mener terrorangrepene viser at det onde kan finnes overalt – uavhengig av hudfarge og religion.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi står sammen med våre kristne brødre og søstre og vet at disse handlingene ikke har noe med kristendom å gjøre. En person som utfører slike ugjerninger har ingen religion, sier Afsar.

Han var selv på jobbreise i Tanzania da terroren rammet Oslo og Utøya.

– Jeg trodde ikke mine egne ører, sier Afsar, som tirsdag kom tilbake til Norge.

Han sier det ikke er av noen betydning at gjerningsmannen var høyreekstrem og ikke islamist.

– Handlingen er grotesk uansett, men det ville ha blitt veldig vanskelig for muslimer i Norge om terroristen hadde hatt et muslimsk navn, hevder Afsar.

– Bør nektes rom

Generalsekretæren i Islamsk Råd har merket seg Anders Behring Breiviks holdninger og såkalte manifest, men mener pressen bør være ytterst varsom med å gi ham rom til å forklare og utdype sine synspunkter.

– Han har et forvrengt og giftig budskap som han ønsker å få fram for å påvirke vårt harmoniske og fredelige samfunn. Det bør han ikke få anledning til, ikke minst av hensyn til de etterlatte, sier Afsar.

Han mener det er grunn til å spørre seg om trusselen fra høyreekstremister er blitt glemt i all oppmerksomheten om internasjonal terrorisme.

– Norge har fått sitt 11. september, og en hel verden er preget av det som er skjedd. I tiden som kommer må vi bruke mye tid på å diskutere og bearbeide terroren. Mange spørsmål skal besvares, men jeg vil advare mot å la terroristen få slippe til i det offentlige rom, sier han.

Vil ha åpenhet

Lederne i flere av de toneangivende avisene i landet argumenterer annerledes enn Afsar med hensyn til åpenhet om Breiviks holdninger.

Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen tar til orde for full åpenhet om den politiske ideologien som ligger bak udåden. Ifølge Braanen er Breivik del av et høyreradikalt og antimuslimsk politisk miljø som over lang tid har utviklet en sammenhengende rasistisk ideologi.

– Kampen mot islam og muslimer står i sentrum for en konspirasjonsteori der muslimene – i ledtog med samfunnseliten – er i ferd med å overta Europa, blant annet gjennom barnefødsler og ved at de opprettholder sin religiøse tro. Denne ideologien har åpenbare likhetstrekk med nazismen, skriver Braanen i lederen.

VGs lederskribent hadde helst sett åpne dører i Oslo tingrett under mandagens fengslingsmøte, men sier samtidig at avisen har respekt for at så ikke skjedde.

– Som nasjon må vi bruke åpenhet, innsyn og diskusjon slik at vi aktivt kan motarbeide det inhumane og hatske som har påført oss så mye lidelse.

Medienes rolle er å fortelle hvilken bakgrunn denne mannen har og hva som var hans politiske motivasjon, heter det i VG-lederen.

Også Aftenposten tar til orde for åpenhet om gjerningsmannens motiver, og Dagsavisen «tar for gitt» at alle senere rettsrunder vil gå for åpen rett.

– Det er bare gjennom åpenhet at befolkningen kan være trygg på at rettsforhandlingene foregår på demokratisk vis, skriver Dagsavisen på lederplass.

Personvernpolicy