- Breivik demonstrerte med britiske rasister

English Defence League (EDL) demonstrerer i den Engelske småbyen Aylesbury 1. mai i fjor. Britiske medier melder nå at Anders Behring Breivik masjerte sammen med dem i Newcastle og London (foto: Hans Henrik Torgersen).
English Defence League (EDL) demonstrerer i den Engelske småbyen Aylesbury 1. mai i fjor. Britiske medier melder nå at Anders Behring Breivik masjerte sammen med dem i Newcastle og London (foto: Hans Henrik Torgersen).

Anders Behring Breivik demonstrerte sammen med den britiske rasistgruppen English Defence League i mai 2010, ifølge britisk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske avisa Daily Mail skriver at Breivik skal ha deltatt på flere demonstrasjoner den høyreradikale organisajonen arrangerte i Newcastle og London i fjor. Den britiske gruppen har organisert en rekke demonstrasjoner siden den ble opprettet i 2009. Mange av dem har utviklet seg til å bli voldelige.

I sitt manifest forteller Breivik selv om sine forbindelser med den britiske organisasjonen.

- Jeg pleide å ha mer enn 600 EDL-medlemmer som Facebookvenner og har snakket med flere titalls ELD-medlemmer og ledere, skriver han. (...) Faktisk var jeg en av dem som utstyrte dem med ideologisk materiale (inkludert retoriske strategier) helt fra begynnelsen av.

- Hypnotisk

Ifølge The Telegraph skriver at EDL-medlemmer på flere nettfora at de har møtt Breivik.

En av dem, Daryl Hobson, hevder at Breivik deltok på en demonstrasjon i fjor.

Den terrorsiktede 32-åringen skal ifølge Telegraph ha møtt EDL-lederne da han var i London i forbindelse med at den nederlandske, islamkritiske politikeren Geert Wilders besøkte London i mars i fjor.

Da Breiviks forsvarer Geir Lippestad ble spurt om de engelske kontaktene på en pressekonferanse tirsdag, bekreftet han at Breivik har sagt at han har vært i London.

Et høytstående medlem av organisasjonen sier til avisen at Breivik hadde en «hypnotisk» effekt på dem.

- Han er en person med en sterk utstråling og jeg antar at det er folk i EDL som ville bli temmelig påvirket av det. Det er som Hitler, folk sa at han var hypnotisk. Denne fyren hadde samme slags effekt, sier den anonyme kilden til The Telegraph.

Han sier videre at Breivik begynte å opprette kontakt med medlemmer av EDL over Facebook i 2009.

Avviser kontakt

EDL selv avviser enhver forbindelse med Breivik. På sine nettsider retter organisjonen retter sterk kritikk mot «uopplyste» og «sensasjonslystne» journalister.

- Vi kan kategorisk slå fast at det aldri har vært noen offisiell kontakt mellom [Breivik] og EDL, våre Facebook-side hadde 100.000 støttespillere og får titusenvis av kommentarer hver dag. Det finnes ikke bevis for at Brievik (sic) noen gang var en av disse 100.000 støttestpillerne. Alle som uttrykker ekstremistiske synspunkter av noe slag, enten hvit makt, kristen fundamentalisme eller islamistisk ekstremisme, blir utestengt fra siden, skriver EDL.

Den britiske statsministeren David Cameron har bedt etteretningstjenestene om nye granskninger av radikale grupper som English Defence League etter angrepene i Norge. Han sier han tar Breiviks påstander om kontakt med English Defence League «svært alvorlig».

- For ekstrem

Lena Andreassen, tidligere leder for inspirerte Norwegian Defence League (NDL), sier at Anders Behring Breivik skal ha blitt kastet ut av organisasjonen fordi han var for ekstrem. NDL ble opprettet som en norsk filial av EDL og kom for alvor til overflaten i februar i år, da organisasjonen planla en demonstrasjon utenfor domkirken i Oslo.

Ifølge Andreassen er det opprinnelige Norwegian Defence League (NDL) lagt ned etter at nynazister kuppet organisasjonen. Hun ble valgt til leder 19. mars i år, men framholder nå overfor NTB at hun ikke lenger er en del av det som på nettet og Facebook framstår som en svært ytterliggående gruppe med kjente nynazister i sine fremste rekker.

– Anders Behring Breivik var medlem i NDL, men jeg kastet ham selv ut fordi han var for ekstrem i sine synspunkter, sier Andreassen til NTB.

Hun hevder at den nå terrorsiktede 32-åringen opererte under en rekke pseudonymer nå nettet og skal ha hatt flere falske profiler på Facebook. Sine ekstreme synspunkter ga han først og fremst uttrykk for i debattfora på nettet, men han skal også ha deltatt på demonstrasjoner i England sammen med den ytterliggående moderorganisasjonen English Defence League, ifølge Andreassen.

ABC Nyheter har vært til stede på EDLs demonstrasjoner i 2010. Se videoen under:

Les flere nyheter

Personvernpolicy