Forsvarer: – Breivik er sinnssyk

Advokat Geir Lippestad utenfor Politihuset i Oslo sent lørdag kveld. Lippestad er blitt oppnevnt som forsvarer for Anders Behring Breivik som lørdag tilsto å stå bak eksplosjonen i regjeringskvartalet og massakren av 85 ungdommer på Utøya fredag. Foto: Morten Holm / Scanpix
Advokat Geir Lippestad utenfor Politihuset i Oslo sent lørdag kveld. Lippestad er blitt oppnevnt som forsvarer for Anders Behring Breivik som lørdag tilsto å stå bak eksplosjonen i regjeringskvartalet og massakren av 85 ungdommer på Utøya fredag. Foto: Morten Holm / Scanpix

Forsvarer Geir Lippestad mener alt tyder på at terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) er sinnssyk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hele saken tilsier at han er sinnssyk. Han tror han er i en krig, og at når du er i krig, kan du gjøre ting som dette. Han mener at resten av verden ikke forstår hans syn, men at den vil gjøre det om 60 år. Det vil også bli vanskelig for Breivik å få status som utilregnelig, siden han mener og tror at han er den eneste som forstår sannheten, sier Lippestad i et intervju med internasjonal presse.

Forsvareren sier det er vanskelig å beskrive Breivik, men karakteriserer ham som en kald person.

– Han er ikke som noen av oss. Han er i en boble.

Breivik var overrasket over at han greide å gjennomføre det han anså som et vellykket angrep på fredag. Han hadde ventet å bli stoppet før han nådde Utøya, opplyser Lippestad.

- Flere «celler»

– Han viser hat mot alle som tror på et normalt politisk system. Han hater alle vestlige ideer, alle som tror på demokratiets verdier, og som ikke er ekstremister. Han ser på seg selv som en kriger, og er stolt over å ha startet en krig som andre vil fortsette, sier Lippestad.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik mener flere «celler» vil fortsette.

Det finnes to celler i Norge og flere utenlands, har Anders Behring Breivik fortalt sin forsvarer, Geir Lippestad. Breivik har ikke villet si noe om de andre to cellene, annet enn at de kan planlegge angrep.

- Grusomt, men nødvendig

Anders Behring Breivik syntes ifølge Lippestad det var grusomt å gjennomføre drapene, men i hans hode var det nødvendig.

Les også: Terrorsiktet erkjenner massedrap og bilbombe

Saken oppdateres.

Personvernpolicy