DSB: Vanskelig å hindre kjøpet av kunstgjødsel

Anders Behring Breivik fikk 6. mai i år  levert seks tonn kunstgjødsel til sin gård på Rena. Bildet er tatt på gården. Foto: SCANPIX.
Anders Behring Breivik fikk 6. mai i år levert seks tonn kunstgjødsel til sin gård på Rena. Bildet er tatt på gården. Foto: SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes ikke regler som kunne stoppet terrorsiktede Anders Behring Breivik i å kjøpe nok kunstgjødsel til å lage bomber, mener Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en foreløpig konklusjon slår DSB fast at verken norske regler, dagens EU-regler eller kommende strengere EU-regler ville hindret Breivik i å kjøpe nok kunstgjødsel, skriver Nationen.

– Vi vil aldri kunne eliminere all risiko ved hjelp av regler, sier DSB-avdelingsdirektør Torill Tandberg.

Etter alt å dømme var bomben som Breivik plasserte i Regjeringskvartalet, basert på en blanding av kunstgjødsel og diesel. Kunstgjødslet fikk Breivik tak ifra Felleskjøpet. De solgte seks tonn kunstgjødsel til ham. På sine nettsider skriver Felleskjøpet at de ikke så noe unormalt eller uvanlig ved et slikt kjøp.

EU-kommisjonen fremmet i desember et forslag til økt kontroll med salg av potensielt bomberåstoff hvor ammoniumnitratbasert gjødsel også er inkludert.

Ifølge Tandberg er heller ikke dette forslaget nok til å hindre et eventuelt lignende kjøp som Breivik gjorde.

– Det er fortsatt sånn at de som driver i næringen vil ha lov til å kjøpe det, men det vil legge flere plikter på at forhandlere skal melde fra om mistenkelige transaksjoner. Spørsmålet er om dette kjøpet ville vært regnet som mistenkelig, sier hun. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter