Tårevåt og emosjonell gullkandidat

Alexander Dale Oen (t.h.) hadde beste tid i semifinalen på 100 meter bryst i svømme-VM. (Foto: Christian Thomassen/Scanpix).
Alexander Dale Oen (t.h.) hadde beste tid i semifinalen på 100 meter bryst i svømme-VM. (Foto: Christian Thomassen/Scanpix).

– Det har vært en veldig emosjonell dag. Jeg tenker ikke på gull etter alt som har skjedd, sa Alexander Dale Oen (26) etter å ha vært raskeste mann i semifinalen på 100 meter bryst i Shanghai søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter kvalifiseringen tidligere på dagen pekte han på badehetta med det norske flagget for å vise at det er viktig å stå sammen mot det som skjedde etter terroranslagene mot Utøya og Oslo sentrum.

Etterpå tok han til tårene da han fikk spørsmål om det som hadde skjedd. Til slutt ble han helt stum og klarte ikke å prate. Han bare tok seg til de våte øynene. Dale Oen gråt for Norge.

Sju timer senere var han i bassenget igjen og senket sin egen årsbeste 59,71 i kvalifiseringen til 59,37 i semifinalen. En tid som bare var 21 hundredeler bak hans personlige rekord satt i OL i Beijing for tre år siden.

Etter semifinalen var han fortsatt full av følelser.

– Det var greit. Jeg ga «speed» de første 85-90 meterne og slappet av de siste 15. Det har vært en veldig emosjonell dag, sa Dale Oen.

Det beste

Han ville ikke si om et gull under mandagens finale ville ha vært det optimale å servere nasjonen etter de tragiske hendelsene sist fredag.

– Slikt tenker jeg ikke på. Det handler om å gjøre det beste ut av det og se hva som skjer. Vi må bare gjøre så godt vi makter og forsøke å leve våre liv som best vi kan. Det handler om å tenke framover, sa Dale Oen til de norske og utenlandske journalistene som samlet seg rundt ham.

Det var mange som lot seg imponere av hans opptreden tidligere på dagen.

Norges skjebnestund var ikke bare i Dale Oens hode.

Ikke skryt

Tross den gode tiden, tross at han var bestemann, tross at han slo den regjerende japanske OL-mesteren, Kosuke Kitajima, i semifinalen og tross at bare en mann til kom seg under minuttet i semifinalen: Svømmeesset fra Øygarden voktet seg vel for ikke å ta fram de store superlativene.

– Dagen har vært grei. Du blir veldig tom for energi når det blir så emosjonelt. Det er helt ubeskrivelig inni deg. Uansett hva som skjer handler det om å gjøre det beste ut av det. Det viktigste er at vi alle finner lyspunktene her i livet, sa Dale Oen.

Han bidro i hvert fall med sitt med sine to følelsesladede opptredener i 19-millionersbyen søndag. Mandag skal han i aksjon igjen. Da er det finale. Dale Oen er klar medaljekandidat. Kanskje er han sterk nok til gull oppe i det hele også.

Personvernpolicy