Retter krass kritikk mot nettsted

Retter krass kritikk mot nettsted
Retter krass kritikk mot nettsted
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere kommentatorer går hardt ut mot det islamkritiske nettstedet Document.no, blant dem redaktør Helge Øgrim i journalistenes fagblad Journalisten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Behring Breivik var en flittig bidragsyter på kommentarsiden til Document.no, og han hyllet gjentatte ganger nettstedet og dets grunnlegger og redaktør Hans Rustad.

I kommentarene omtalte han blant annet Gro Harlem Brundtland som «landsmo(r)deren» og gikk hardt ut mot norske myndigheter, medier og det flerkulturelle samfunn.

– Ikke ekstreme

– Innleggene utmerker seg ikke ved å være politisk ekstreme, lyder Rustads vurdering i ettertid. Han tar ingen selvkritikk for å ha sluppet Behring Breivik til på nettstedet, men stengte lørdag likevel kommentarfeltet.

– Folk er dypt rystet. Da passer det svært dårlig med de stemningssvingninger som preger nettdebatter. Folk har svært forskjellige utgangspunkt, og innlegg kan lett få en form som oppleves provoserende. Dette er ikke en tid for provokasjoner, lyder begrunnelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rustad kritiserte lørdag også visepolitimester Roger Andresen i Oslo for å ha stemplet Behring Breivik som «kristenfundamentalist» og hevder at det bidrar til å gjøre politiet til en politisk aktør.

– Sin del av ansvaret

Redaktør Helge Øgrim i Journalisten er sterkt kritisk til Rustads nettsted og mener at det med sin redaksjonelle linje er uansvarlige.

– Document.no er et innvandringsfiendtlig forum som etter hvert har utviklet seg til et arnested for galopperende muslimfrykt, dystopiske forestillinger om sivilisasjonens og frihetens undergang og politiske vrangforestillinger om hvordan politikere og medier sammensverger seg for å gjøre dette mulig, skriver Øgrim i en kommentar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener Document.no derfor må ta sin del av ansvaret for hvordan debatten om innvandring utvikler seg.

Hysterisk tone

Slik så document.no ut søndag morgen. Skjermdump.Slik så document.no ut søndag morgen. Skjermdump.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tonen er alltid dyster og ofte hysterisk på grensen til hatsk. Iveren etter å tolke enkeltstående hendelser inn i skremmende mønstre, er stor.

– Redaksjonen har bidratt til å dyrke denne voldsomme ensidigheten. Det er uansvarlig og har trolig betydelig påvirkningskraft blant dem som isolerer seg fra andre inntrykk, mener Øgrim.

– Vi må spørre oss om det kan være farligere enn vi har forestilt oss å utvikle politiske «gettoer» der likesinnede med ytterliggående oppfatninger heier hverandre fram i et ordskifte med ytterst få motforestillinger eller grenser, skriver redaktøren.


– Brunt gjørmehull

Førsteamanuensis Lars Gule ved Høgskolen i Oslo, som i mange år har fulgt de innvandringsfiendtlige miljøene i Norge tett, har selv vært i nettdebatter med Behring Breivik på Document.no.

Gule karakteriserer overfor Aftenposten.no 32-åringen som islamofob med åpenbare konspiranoide trekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Document.no beskrev Gule med følgende kraftsalve i 2008, før han tok en pause fra debattene.

– Summen av islamofobe innlegg på Document.no er blitt til et så ekkelt brunt gjørmehull at det er på tide å komme seg på tørt land for en stund.

– Tordner mot alle

VGs kommentator Anders Giæver har heller ikke mye til overs for Rustads nettsted.

– Jeg oppfatter Document.no som en usympatisk nettside fra den mørkere delen av innvandrings- og integreringsdebatten, hvor den retthaverske redaktør Rustad tordner mot alle som ikke deler hans dystre verdensbilde, skriver Giæver.

Han understreker at nettstedet ikke dermed kan lastes for Behring Breiviks handlinger, men harselerer over hvor rask Rustad var med å kritisere statsminister Jens Stoltenberg før det ble kjent hvem som sto bak fredagens terroraksjon.

– Men det var ikke en ytterliggående muslim som skjøt, slik de alle var hellig overbevist om. Det var en av deres egne, skriver Giæver. (©NTB)