Lys og blomster i Oslo sentrum

Lørdag kveld tente medlemmer av kongefamilien lys utenfor Oslo domkirke. Kronprinsesse Mette-Marit klarte ikke å holde tårene tilbake da barna tente lys ved alteret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har en nær venn som var på Utøya. Han er i sikkerhet nå. Jeg er her for å vise respekt for alle som har blitt rammet av det som har skjedd, og for å være omkring folk, sier Ravi Kamalaraja.

Sammen med kameraten Hai Ngoc har han tatt turen til Domkirken med blomster.

- Vi er heldige som bor her. Det er viktig å ta vare på de gode tingene i dette samfunnet, sier Hai Ngoc.

Oslo sentrum var lørdag ettermiddag preget av stille verdighet. Deler av sentrum er sperret av og soldater er ute i gatene, men mennesker var ute i gatene. En del nysgjerrige samlet seg ved sperringene rundt Youngstorget og regjeringsbyggene for å se. En strøm av mennesker tente lys og la ned blomster og flagg foran Oslo domkirke og ved Stortinget.

Beveget Mette-Marit

Til domkirken kom også kronprinsparet med barna og dronning Sonja til kirken for å tenne lys. Kronprinsesse Mette-Marit måtte tørke tårene utenfor kirken, mens hun strøk eldstesønnen Marius over ryggen.

Prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus tente telys ved alterkanten, med hjelp fra far og farmor. Kronprins Haakon strøk minstegutten over kinnet mens han tente lyset til minne om de mange som mistet livet i fredagens hendelser. Kronprinsesse Mette-Marit måtte tørke tårene utenfor kirken, mens hun trøstet eldstesønnen Marius.

Etter lystenningen satte den svartkledde kongefamilien seg samlet en stund på fremste kirkebenk. Deretter gikk de ut og så på havet av blomster som har vokst fram ute på domkirkeplassen. Lille prins Sverre Magnus plukket opp et lite norsk flagg som lå på plassen, foreldrene leste opp fra brev som lå sammen med blomstene.

Trøstet hverandre

Mennesker i alle aldre var samlet i domkirken, og hundrevis av små telys var tent.

– Det er godt å komme et sted hvor det er litt rolig for å bearbeide sjokket, sier Jakob Strande som var i kirken sammen med familien.

Familier, venninner og turister trøstet hverandre i kirkerommet. En kunne kjenne lukten fra stearin gjennom den varme trykkende luften. Folk gikk stadig og tente lys.

– Det er fint at kongefamilien viser delaktighet. Det tror jeg betyr mye for de som har mistet noen. For oss personlig er dette en av de fattigste måtene vi kan vise vår medfølelse på, sa Strande.

Personvernpolicy