Alles øyne rettet mot Norge

To av forsidene dedikert til terrorangrepet i Oslo og på Utøya. Til og med supertabloiden The Sun ryddet forsiden lørdag.
To av forsidene dedikert til terrorangrepet i Oslo og på Utøya. Til og med supertabloiden The Sun ryddet forsiden lørdag.

– Norge har mistet sin uskyld, skriver britiske Daily Mirror. Terrorhandlingene i Norge preger også verdenspressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Norges 11. september, het det i store bokstaver på tabloiden The Suns forside lørdag.

Bombeangrepet i Oslo og skytingen på Utøya topper nyhetssendinger og preger avisforsider verden over. Dagen «har etterlatt nordmennene i dypt sjokk», melder BBC.

Verdenspressen følger med i letingen etter ofre, i jakten på gjerningsmenn og motiv og på forsøket på å forklare hvorfor angrepene skjedde.

Les også: Fortsetter søket etter døde i sjøen

I nabolandene Sverige og Danmark vekker angrepene spesielt stort engasjement og medfølelse. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt kalte inn til egen pressekonferanse for å fordømme angrepene, og Danmarks statsminister kalte lørdag en sorgens dag. Flaggene vaiet på halv stang fra både danske og svenske bygninger.

– Et angrep på Norge er et angrep på Sverige, skriver avisen Dagens Nyheter på lederplass og kaller fredagens ugjerninger også et angrep på demokratiet.

– Meningsløst

Aftonbladet legger vekt på meningsløsheten i det hele.

– Det er meningen at en lederside skal kunne si noe. Tolke. Bidra med en analyse og gi sitt bilde. Det er vår jobb. Men iblant er det ikke mulig å gjøre jobben sin. I dag er en slik dag, heter det.

«Terror har rammet dem som står oss nærmest», slår danske Politiken fast og sammenligner angrepene i Norge med drapet på Olof Palme, terrorangrepene i USA i 2001 og angrepene i London i 2005.

Slutt på freden

The Times i London skriver at bombeeksplosjonen i Oslo sentrum gjorde en slutt på 70 år med fred i Norge. Avisen legger vekt på at Norge har «i årtier gitt ly til ofre for konflikter rundt om i verden», og at endringene i demografien ikke bare har vært populært i Norge.

Tyske Der Spiegel skriver om «et land i sjokk».

I en nyhetsanalyse ser BBC for seg en voksende erkjennelse i Norge om at ekstremisme er dødelig uansett nasjonalitet, etnisitet og religion, og advarer om at høyreekstreme holdninger ser ut til å fått en større plass på den politiske arena.

– Norge er et tolerant, åpent samfunn, og vi må håpe landet holder hodet kaldt og ikke overreagerer. Og i Storbritannia bør vi sette pris på friheten vår mens vi alltid er på vakt, skriver britiske Daily Mirror på lederplass.

Som fra Bagdad

New York Times i USA beskriver «den ryddige skandinaviske hovedstaden» Oslo fredag som en scene tatt ut fra Bagdad eller Oklahoma i 1995.

– Eksplosjoner og skyting ryster Norge, heter det hos Washington Post

Hundrevis av sympatierklæringer er lagt ut på amerikanske nettaviser. Og blogger, nettsamfunn og debattfora verden over flommer over av støtteerklæringer til Norge og det norske folk, både fra kjente og ukjente.

– Send dine tanker til Norge, ber Berlingske på en egen side der folk kan skrive inn sin hilsen til «broderfolket».

Les flere nyheter her

Personvernpolicy