Anders Behring Breivik terrorsiktet

Anders Behring Breivik (32) slik han fremstiller seg selv på Facebook.
Anders Behring Breivik (32) slik han fremstiller seg selv på Facebook.

Anders Behring Breivik (32) er siktet for både Oslo-bomben og Utøya-skytingen. Han er siktet i henhold til straffelovens paragraf 147a om terrorhandlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjonSISTE: Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) kjøpte 4. mai 6 tonn kunstgjødsel, opplyser Felleskjøpet til Reuters.

Siktelsen innebærer en strafferamme på inntil 21 års fengsel. 32-åringen ble pågrepet fredag etter å ha skutt og drept minst 84 personer på Utøya og detonert en bombe ved Regjeringskvartalet som tok sju menneskeliv.

Begge tallene er fortsatt usikre, og det søkes etter flere omkomne ved Utøya. Politiet har heller ikke oversikt over hva som eventuelt kan være i de ødelagte bygningene i Regjeringskvartalet. Visepolitimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt opplyste derfor på en pressekonferanse i Oslo lørdag morgen at man ikke kan utelukke at antall drepte kan bli høyere.

Les også: 84 drepte på Utøya – 7 i Oslo

Påkjenning

Politi og redningsmannskaper søker fortsatt etter døde på Utøya. Foto: Kristoffer Øverli Andersen / ScanpixPoliti og redningsmannskaper søker fortsatt etter døde på Utøya. Foto: Kristoffer Øverli Andersen / Scanpix

Saken er omfattende, understreket politiet, som også la til at arbeidet med å søke etter stadig flere drepte ungdommer på Utøya har vært en tøff påkjenning for mange av politifolkene.

– Riksadvokaten har beordret Oslo politidistrikt til å ha fullt ansvar for etterforskningen av begge sakene. Arbeidet med å etterforske skader, foreta tekniske undersøkelser og identifisere de drepte vil ta lang tid, opplyste Andersen.

Kjerneområdet for eksplosjonen vil ikke bli frigitt før politiet har full oversikt over området. Opplysninger som ble gjort kjent tidligere på natten gikk ut på at en mørk varebil var blitt plassert inntil veggen på kantina i Høyblokken i Regjeringskvartalet. Politiet kunne også bekrefte lørdag at Anders Behring Breivik har synspunkter på høyresiden i politikken, og politiet kalte ham kristenfundamentalist.

Les også: Anders Behring Breivik (32) er terror-siktet

Avhør

Breivik ble pågrepet av politiets spesialtropp. Politiet beslagla da en maskinpistol, i tillegg til andre våpen. Fram til lørdag morgen hadde han sittet i uformelle samtaler med politiet, men dette vil utover dagen lørdag gå over til formelle avhør.


Politiet kunne lørdag morgen ikke si om Breivik har fått oppnevnt forsvarer.

Les flere nyheter


Personvernpolicy