Terrorgruppe tar ansvar for Oslo-bombe

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terrorgruppa Ansar al-Jihad al-Alami tar på seg ansvaret for bombeangrepet i Oslo, skriver New York Times. Svensk bombeekspert mener at terrorangrepet ikke passer med Al Qaida.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hadde det bare vært bombeattentatet, ville det vært naturlig å koble det til islamsk ekstremisme. Nå har vi også skytingen mot Arbeiderpartiets ungdom også, og det endrer hele bildet, sier Ranstorp til det svenske nyhetsbyrået TT.

– På bakgrunn av hvordan dette har utviklet seg, fins det mulighet for at det er en enkelt gal persons verk, sier han.

Ranstorp er forskningssjef på den svenske forsvarshøyskolen.

– Det er en veldig merkelig innretning hvis du er inspirert av al-Qaida og går løs på en ungdomsleir på denne måten, tilføyer han.

Han mener det er viktig å være åpen for flere alternativer, og at det fortsatt finnes lite informasjon om hva som skjedde.

Tidligere fredag sa Ranstorp til det danske nyhetsbyrået Ritzau at det sannsynligvis var al-Qaida som sto bak terrorangrepet i Oslo.

Islamsk gruppe

En gruppe som kaller seg «Helpers of the global jihad» skal ha påtatt seg ansvaret for bombeeksplosjonen i Oslo, melder svenske og amerikanske medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppen skal ha påtatt seg ansvaret for angrepet på et kjent jihadistforum og skal også ha skrevet at det kun er det første i en rekke angrep, skriver den svenske avisa Expressen og den amerikanske avisa New York Times.

Terrorgruppen Ansar al-Jihad al-Alami, eller «Helpers of the global jihad» har lagt ut en melding om at de tar på seg ansvaret for angrepet i Oslo, ifølge Will McCants, en terroranalytiker på CNA-instituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har advart siden angrepene i Stockholm om flere aksjoner, sier gruppa ifølge McCants oversettelse, i en referanse til terrorangrepene i den svenske hovedstaden i desember i fjor.

– Det dere ser er bare begynnelsen, det er mer som kommer, heter det videre i meldingen.

– Melding fra mujahedin

I en melding lagt ut på en ytterliggående islamsk hjemmeside heter det i at eksplosjonen i Oslo er «enda en melding til europeiske land fra mujahedin», skriver Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meldingen er signert en som kaller seg Abu Suleiman al-Nasser og som skriver på det islamske nettstedet Shumukh al-Islam, et sted der man trenger passord for å komme inn.

Al-Nasser har kommet med flere trusler mot europeiske land som deltar i krigen i Afghanistan.

En annen melding samme sted er lagt inn fra en som kaller seg Emir Grozny. Der heter det:

«Trussel mot Norges statsminister. Du har bare noen øyeblikk til å trekke dine soldater ut fra Khurasans grav (Afghanistan). Hvis ikke vil du se blod som renner i gatene,» melder Reuters.

Meldingene skal være lagt ut etter eksplosjonen i Norge, men det er ikke nok til å konkludere med at de har noen forbindelse med angrepene i Norge, sier analysegruppen Exclusive Analysis til Reuters. (©NTB)