Terrorgruppe tar ansvar for Oslo-bombe

Terrorgruppa Ansar al-Jihad al-Alami tar på seg ansvaret for bombeangrepet i Oslo, skriver New York Times. Svensk bombeekspert mener at terrorangrepet ikke passer med Al Qaida.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hadde det bare vært bombeattentatet, ville det vært naturlig å koble det til islamsk ekstremisme. Nå har vi også skytingen mot Arbeiderpartiets ungdom også, og det endrer hele bildet, sier Ranstorp til det svenske nyhetsbyrået TT.

– På bakgrunn av hvordan dette har utviklet seg, fins det mulighet for at det er en enkelt gal persons verk, sier han.

Ranstorp er forskningssjef på den svenske forsvarshøyskolen.

– Det er en veldig merkelig innretning hvis du er inspirert av al-Qaida og går løs på en ungdomsleir på denne måten, tilføyer han.

Han mener det er viktig å være åpen for flere alternativer, og at det fortsatt finnes lite informasjon om hva som skjedde.

Tidligere fredag sa Ranstorp til det danske nyhetsbyrået Ritzau at det sannsynligvis var al-Qaida som sto bak terrorangrepet i Oslo.

Islamsk gruppe

En gruppe som kaller seg «Helpers of the global jihad» skal ha påtatt seg ansvaret for bombeeksplosjonen i Oslo, melder svenske og amerikanske medier.

Gruppen skal ha påtatt seg ansvaret for angrepet på et kjent jihadistforum og skal også ha skrevet at det kun er det første i en rekke angrep, skriver den svenske avisa Expressen og den amerikanske avisa New York Times.

Terrorgruppen Ansar al-Jihad al-Alami, eller «Helpers of the global jihad» har lagt ut en melding om at de tar på seg ansvaret for angrepet i Oslo, ifølge Will McCants, en terroranalytiker på CNA-instituttet.

– Vi har advart siden angrepene i Stockholm om flere aksjoner, sier gruppa ifølge McCants oversettelse, i en referanse til terrorangrepene i den svenske hovedstaden i desember i fjor.

– Det dere ser er bare begynnelsen, det er mer som kommer, heter det videre i meldingen.

– Melding fra mujahedin

I en melding lagt ut på en ytterliggående islamsk hjemmeside heter det i at eksplosjonen i Oslo er «enda en melding til europeiske land fra mujahedin», skriver Reuters.

Meldingen er signert en som kaller seg Abu Suleiman al-Nasser og som skriver på det islamske nettstedet Shumukh al-Islam, et sted der man trenger passord for å komme inn.

Al-Nasser har kommet med flere trusler mot europeiske land som deltar i krigen i Afghanistan.

En annen melding samme sted er lagt inn fra en som kaller seg Emir Grozny. Der heter det:

«Trussel mot Norges statsminister. Du har bare noen øyeblikk til å trekke dine soldater ut fra Khurasans grav (Afghanistan). Hvis ikke vil du se blod som renner i gatene,» melder Reuters.

Meldingene skal være lagt ut etter eksplosjonen i Norge, men det er ikke nok til å konkludere med at de har noen forbindelse med angrepene i Norge, sier analysegruppen Exclusive Analysis til Reuters. (©NTB)

Personvernpolicy