Frykter at dødstallene vil stige

Eksplosjon ved Høyblokka i Regjeringskvartalet. 
Foto: Marianne Løvland / Scanpix
Eksplosjon ved Høyblokka i Regjeringskvartalet. Foto: Marianne Løvland / Scanpix

Politiet tror samme mann, en norsk 32-åring med automatvåpen, står bak begge angrepene i Oslo. Antall døde vil nok stige, sier politisjef Sveinung Sponheim om skyteepisoden på Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Den pågrepne er en etnisk norsk mann på 32 år, bekrefter fungerende politisjef Sveinung Sponheim sent fredag kveld.

Han sitter nå i avhør, og ifølge Sponheim er han villig til å gå i dialog med politiet.

Politiet vil ikke bekrefte om han er en kjenning av politiet, eller noe som helst mer om hans bakgrunn, før de har snakket mer med ham.

– Motivet til gjerningsmannen er høyst uavklart, sier Sponheim.

– Dødstall vil stige

Sju mennesker er bekreftet omkommet som følge av eksplosjonen i regjeringskvartalet i Oslo fredag ettermiddag. Av disse skal fire være identifisert. I tillegg er ti personer hardt skadd, bekrefter politisjefen.

Antall skadde og omkomne vil også øke etter skyteepisoden på Utøya, tror Sponheim, ettersom politiet nå er i gang med å finsøke øya. Politiet har bekreftet at ti er drept.

– Mye tyder på at tallet vil stige, sier Sponheim.

Han bekrefter at våpenet mannen skal ha brukt, er et automatvåpen.

Samme mann

Politiet tror at det er samme mann som står bak begge angrepene.

– Mannen som ble pågrepet på Utøya, er den samme som ble observert utenfor Regjeringskvartalet kort tid før eksplosjonen, sier Sponheim.

Mannen var ikledd en politigenser med politimerke, og han skal ha fortalt til ungdomspolitikerne i AUF at han var politimann og hadde blitt sendt ut på grunn av bomben i Oslo.

Politiet sier det er for tidlig å si noe om mannen har handlet alene eller stått i ledtog med andre.

– Vi holder alle muligheter åpne, sier Sponheim til NTB.

Terrorgruppe

Politiet har mistanke om at dette ikke er internasjonal terrorisme, men en lokal variant rettet mot det bestående politiske systemet.

Det er funnet udetonerte eksplosiver på Utøya, men området skal nå være sikret.

– Vi vet foreløpig ikke mer om eksplosivene som skal ha blitt brukt, verken de i regjeringskvartalet eller de som nå er avdekket på Utøya, sier Sponheim.

Stoltenberg sier at det er for tidlig å spekulere på gjerningsmenn og motiver.

– Situasjonen er meget uoversiktlig, sa en tydelig preget statsminister fredag kveld.

Fortsetter

Politiet vil fortsette med teknisk og taktisk arbeid utover natta. Alle grenseoverganger inn og ut av landet skal ha blitt stengt kort tid etter eksplosjonen.

I tillegg er store områder i Oslo sentrum sperret av. Politiet vil ikke fjerne sperringene før situasjonen er under bedre kontroll.

– Situasjonen er fortsatt svært uoversiktlig. Vi vil fortsatt oppfordre folk til å holde seg hjemme, og spesielt unngå sentrumsområdene med offentlige bygninger, sier Sponheim.

Politiet utelukker ikke at det kan være flere eksplosiver plassert i Oslo, og har fullt beredskap ute. Forsvaret bidrar i bombesøk både i Oslo sentrum og på Utøya. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Personvernpolicy