Politiet bekrefter bombeangrep

Politiet bekrefter at flere personer er omkommet etter den kraftige bombeeksplosjonen som har rammet regjeringskvartalet i Oslo. TV2-lokalet på Karl Johan evakueres klokken 1745.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pårørende og vitnetelefoner

* Pårørende kan ringe telefonnummeret 815 02 800

* Vitner bes ringe 22 66 99 66 (politiet)

* Politiet oppfordrer også aktører som har kameraovervåkning i berørte områder om å sikre alle tilgjengelige opptak, slik at politiet kan få tilgang til dette materialet


En voldsom eksplosjon rammet ved 15.20-tiden i dag Regjeringskvartalet midt i Oslo sentrum. Politiet ber folk holde seg unna Oslo sentrum og store folkeansamlinger i byen.

TV 2s lokaler på Karl Johan er evakuert etter funn av en mistenkelig pakke. Oslo S, Oslo City og Byporten er evakuert. Alle innfartsårer til Oslo er stengt. Aftenposten, lokalene til Verdens Gang og Norsk Telegrambyrå er også evakuert.

Årsaken til evakueringen er usikkerhet rundt hvorvidt det er flere bomber som skal gå av.

SISTE: Ifølge de siste meldingene til NRK er to bekreftet omkommet, mens ti alvorlig skadde er til behandling ved Ullevål sykehus. Det er ennå ikke full oversikt over antall skadde og omkomne. Politiet sier til NRK klokken 1832 at det ligger døde personer inne i bygningene i Regjeringskvartalet. Disse blir latt ligge inntil bygningen er sikret.

Politiet har bekreftet at eksplosjonen skyldtes en bombe. De etterforsker nå hvem som står bak handlingen.

Samtidig skytes det på AUFs sommerleir på Utøya.

- Svovellukt

Kilder sier til den britiske nyhetskanalen Sky News at det luktet sterkt av svovel etter eksplosjonen, noe som kan peke mot at det er snakk om en bilbombe laget med kunstgjødsel.

Store deler av regjeringskvartalet ser ut som en krigssone. Politiet på stedet sier til Dagbladet at angrepet var rettet mot Olje- og energidepartementet, som i 16-tida fremdeles sto i brann.

NRK.no har snakket med olje- og energiminister Ola Borten Moe. Han har det bra, men vet ikke hvordan det går med kollegene i departementet.

Redningsmannskaper søker nå etter personer som kan ha blitt igjen inne i bygningene.

Politi på Gardermoen

Informasjonssjef Jo Kobro sier til ABC Nyheter at bevæpnet politi er tilstede på Gardermoen, og holder kontroll med trafikken. Politiet har en sterkere tilstedeværelse enn normalt. Han kan ikke gi ytterligere opplysninger. Flytrafikken går som normalt.

Det lå skadde i området etter eksplosjonen, og folk ble fraktet vekk av redningsmannskapene.

Umiddelbart etter eksplosjonen kunne man se en livløs person hengende ut av et vindu. Menn og kvinner dekket av blod tok seg ut av de rammede bygningene. Peder Askvig (25) forteller til ABC Nyheter at han så flere mennesker som lå på gaten 200 meter unna regjeringsbygget, slått ut av den kraftige trykkbølgen.

Les også: Flere personer er døde

Artikkelen fortsetter etter videoen:

Bekrefter døde

Dette er den siste meldingen fra politiet, som har mobilisert alt tilgjengelig personell:

«Politiet kan bekrefte at det er døde og skadede i forbindelse med eksplosjonen i Regjeringskvartalet i ettermiddag. Det er store skader på bygningene i Regjeringskvartalet. Store deler av Oslo sentrum er evakuert, og politiet oppfordrer publikum til ikke å oppholde seg i Oslo sentrum. Politiet ber også om at publikum begrenser bruken av mobiltelefon.»

Det er slått full katastrofealarm på Sykehusene i Oslo, og alt helsepersonell er kalt inn på jobb.

Les også: -Ti meter fra døden

Artikkelen fortsetter under videoen:

Les mer: Sjokkskadde virret rundt i gatene


Politiet har sperret av hele området rundt regjeringskvartalet og Youngstorget. Vaterlandstunnelen er stengt. Området mellom Stortorvet, Hammersborg og Storgata er sperret av.

De evakuerte i omkringliggende bygninger har fått beskjed av politiet at de frykter flere bomber.

Øyenvitner sier at «alle vinduer» i regjeringsblokken er knust og i første etasje er nesten hele etasjen blåst vekk.

Også flere bygninger i nærheten, blant annet VG-bygget har fått store skader.

Les også: Statsministeren skal være i sikkerhet

- Det kjøres bort ambulanse på ambulanse med skadede, sier ABC Nyheters reporter på stedet.

Frykter bilbombe

Øyenvitner sier det kan se ut som om en bil utenfor høy blokken har vært utgangspunktet for eksplosjonen. Trykkbølgen var så kraftig at vinduer helt ned til Folketaterbygningen ble blåst ut.

- Kraftig eksplosjon

Det rapporteres av øyenvitner at på brannstasjonen bak Møllergata måtte brannbilene kjøre igjennom dørene fordi de var ødelagt av eksplosjonen.

Folk så langt unna som i Asker skal ha kjent eksplosjonen.

Saken oppdateres

Personvernpolicy