Slutt på «Don't ask, don't tell»

Den 18 år gamle regelen som forbyr homofile amerikanske soldater å fortelle om legningen sin, er nå klar for å bli historie. Foto: REUTERS/Mike Blake
Den 18 år gamle regelen som forbyr homofile amerikanske soldater å fortelle om legningen sin, er nå klar for å bli historie. Foto: REUTERS/Mike Blake

Pentagon ventes å kunngjøre at det amerikanske militæret er klart til å ta imot åpent homofile i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pentagons "Dont ask, don't tell"-forskrift:

Sexual orientation will not be a bar to service unless manifested by homosexual conduct. The military will discharge members who engage in homosexual conduct, which is defined as a homosexual act, a statement that the member is homosexual or bisexual, or a marriage or attempted marriage to someone of the same gender. – sitat fra The Pentagon's New Policy Guidelines on Homosexuals in the Military

Kilde: Wikipedia

Syv måneder etter opphevelsen av den såkalte «ikke spør, ikke fortell»-regelen, er Pentagon klar til å kunngjøre at de offisielt avslutter forbudet mot at åpent homofile tjenestegjør i Forsvaret.

Det fortalte en amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået AFP torsdag. Kunngjøringen er ventet å skje i dag.

Les også: Ja til homoekteskap i New York

Har forberedt soldatene

18. desember vedtok Senatet å oppheve den kontroversielle loven, som siden 1993 har krevd at homofile i militære må skjule sin legning, eller risikere å bli kastet ut.

Pentagon ba etter vedtaket om tid til å forberede militærtroppene på ankomsten av åpent homofile soldater. Dersom kunngjøringen finner sted på fredag​​, som forventet, vil forbudet opphøre etter 60 dager. I løpet av de siste syv månedene har Pentagon laget nye retningslinjer og forberedt soldatene på endringen.

Les også: Den anglikanske kirke åpner for homobiskoper

Temaet har vært gjenstand for lidenskapelig debatt i det amerikanske samfunnet, og kjendiser som Lady Gaga har engasjert seg for å avskaffe forbudet. Men enkelte folkevalgte, særlig republikanere og noen høytstående militære tjenestemenn, frykter det vil påvirke de militære prestasjonene på slagmarken.

Stor støtte

Den nye loven ble stemt over i desember, etter en Pentagon-undersøkelse av tjenestegjørende og ektefellene deres. Den viste at 70 prosent ønsket å la åpne homofile tjenestegjøre i militæret.

Les også: Homser møter stadig mer toleranse

Tidligere soldater og rettighetsgrupper for homofile har kjempet i årevis for å fjerne forbudet. Det ble introdusert i 1993 som et kompromiss etter at militære sjefer avviste et forslag fra tidligere president Bill Clinton om å åpne dørene for homofile soldater. Siden «Ikke spør, ikke fortell»-forskriften ble vedtatt i 1993 har anslagsvis 17.000 tjenestegjørende blitt sparket ut av militæret på grunn av regelen.

Les også: Historisk FN-vedtak for seksuelle minoriteter

Les flere nyheter

Personvernpolicy