150 år siden det første slaget i borgerkrigen i USA

Hundrevis av mennesker er i Sørstatene for å gjenskape det første slaget i den amerikanske Borgerkrigen (Foto: Scanpix).
Hundrevis av mennesker er i Sørstatene for å gjenskape det første slaget i den amerikanske Borgerkrigen (Foto: Scanpix).

I tidsriktige uniformer og med kanoner og muskedundere markerer amerikanske borgerkrigsentusiaster torsdag det første alvorlige slaget under borgerkrigen for 150 år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kruttrøyken driver over markene når hundrevis av amerikanere i uniformene til Sørstatene og de føderale styrkene gjenskaper slaget, den såkalte First Battle of Manassas, også kjent som First Battle of Bull Run.

Årets Manassas-slag noen mil utenfor Washington D.C. skal etter planen vare i fire dager, like lenge som det første slaget om det som den gangen ikke var annet enn en jernbaneknutepunkt.

Sørstatene vant slaget i Manassas, men fire år etterpå led de det endelige nederlaget etter krigen som startet 12. april 1861 med sørstatsstyrkenes angrep på Fort Sumter i South Carolina.

I løpet av de over fire årene krigen varte, ble 620.000 soldater fra begge sider og et ukjent antall sivile drept.

Da våpnene endelige kunne legges ned, var slaveriet slutt i Sørstatene, og svarte slaver kunne settes fri.

Krigen førte til at den føderale regjeringen i de mer industrialiserte og utviklede nordstatene ble styrket, og at plantasjelivet i de landbruksbaserte sørstatene, med sin grove utnyttelse av slavearbeidskraft, aldri ble helt det samme igjen. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy