- Norske journalister er ærlige

- Det er hevet over enhver tvil at norske journalister har en helt annen etisk standard enn den man finner i mange av de britiske tabloidene, mener styreleder i SKUP, Heidi Molstad Andresen. Illustrasjonsfoto: Scanpix
- Det er hevet over enhver tvil at norske journalister har en helt annen etisk standard enn den man finner i mange av de britiske tabloidene, mener styreleder i SKUP, Heidi Molstad Andresen. Illustrasjonsfoto: Scanpix

SKUP-styreleder Heidi Molstad Andresen utelukker likevel ikke at det kan ha forekommet ulovlig avlytting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avlyttingsskandalen i Storbritannia har fått oppmerksomhet verden rundt. Debatten om hvorvidt det er legitimt eller ikke å bruke avlytting som journalist har rast også i Norge, hvor redaktørene har delte meninger.

Tidligere Se og Hør-journalist Håvard Melnæs mener at metodene er i bruk også her - og at noe annet vil være naivt å tro.

Les også: - Naivt å tro at norske journalister ikke avlytter

- Han antar at det har skjedd

Dette er ikke sannsynlig, ifølge styreleder for Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP), Heidi Molstad Andresen.

- Jeg har aldri hørt om noen som har brukt avlytting som metode, sier hun.

Hun peker på at Melnæs' uttalelser bare er påstander.

- Jeg hører hva han sier. Melnæs antar at det kan ha skjedd, men dokumenter det ikke.

Styrelederen påpeker at hun selvsalgt ikke kan utelukke at det har skjedd, men at hun tror at norske journalister er ærlige i forhold til arbeidsmetodene sine.

Les også: News of the World i avishyllene for siste gang

- Ja, det føler jeg meg ganske trygg på. SKUP er et forum der nettopp diskusjon av journalitisk metode står i fokus, og der norske journalister åpent forteller og deler sine metoder med kolleger. Det de forteller, kan også ettergås i journalistenes såkalte metoderapporter, som ligger åpent tilgjengelig for alle på SKUPs nettsider.

- En annen standard

Andresen peker også på at det er store forskjeller på hvordan norske journalister arbeider i forhold til de britiske tabloidene.

Les også: Eksplosjon i ulovlig avlytting

Les også: Cameron reiser hjem for å rydde opp i avlyttingsskandale

- Det er hevet over enhver tvil at norske journalister har en helt annen etisk standard enn den man finner i mange av de britiske tabloidene. Med det sagt, er det mange bunnsolide britiske aviser som er sitt samfunnsansvar bevisst og som har en høy etisk standard. The Guardian, som avslørte News of the World-skandalen, er et godt eksempel på det.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy