Cameron på offensiven etter medieskandale

Den britiske statsministeren David Cameron forsvarer seg under en høring i Parlamentet om Murdoch-skandalen. Foto: REUTERS/SCANPIX
Den britiske statsministeren David Cameron forsvarer seg under en høring i Parlamentet om Murdoch-skandalen. Foto: REUTERS/SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den hardt prøvede David Cameron ble grillet intenst av opposisjonspolitikere under onsdagens utspørring i Parlamentet. Men statsministeren var på offensiven og rettet i stedet pekefingeren den andre veien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var Cameron selv som innkalte til et ekstraordinært møte i Underhuset i Parlamentet etter avlyttingsskandalen som har rystet Storbritannia og gitt ham de hittil tøffeste ukene som statsminister.

Men statsministeren var på ingen måte interessert i å legge seg flat da han skulle forsvare sine forbindelser til Rupert Murdoch og hans medieimperium News Corp. I stedet tok han muligheten og gikk til motangrep på opposisjonspartiet Labour.

Cameron beskyldte Labour for å ha satt sammen en patetisk konspirasjonsteori for å vinne et politisk spill og påpekte flere ganger overfor Parlamentet at opposisjonspartiet har hatt et tett samarbeid med Murdoch.

Ifølge Cameron har Labour-forgjengere Tony Blair og Gordon Brown begge hatt et nærmere forhold til mediegiganten enn ham selv.

Avbrøt ferien

Den hissige krysseksamineringen av Cameron fulgte i kjølvannet av en flere timer lang utspørring tirsdag av Rupert Murdoch, sønnen James og Rebekah Brooks, som nylig gikk av som sjef i News Corps datterselskap News International som følge av avlyttingsskandalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De folkevalgte skulle egentlig hatt sommerferie, men krisen blir ansett for å være så stor at det måtte en ny debatt til.

Temperaturen var svært høy, og Underhusets president måtte gjentatte ganger be de folkevalgte roe seg ned.

– Jeg er svært lei meg for all furoren det har skapt, sa Cameron i utspørringen, der han måtte forsvare seg så godt han kunne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svertet rykte

Cameron har vært under kraftig press fra opposisjonen de siste ukene på grunn av ansettelsen av Andy Coulson som pressesjef for regjeringen. Coulson var tidligere redaktør i Murdochs nå nedlagte søndagsavis News of the World, som etterforskes for omfattende avlytting av telefonsvarere.

Det anses som usannsynlig at saken fører til at Cameron må gå av, men det er bekymring internt i partiet over hvordan statsministeren har håndtert saken.

– Camerons rykte er blitt svertet, det er det ingen tvil om, sier Wyn Grant, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Warwick, til nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det fører sannsynligvis ikke til en oppsigelse så sant det ikke dukker opp noe nytt, sier han.

Vil ha en unnskyldning

Labours leder Ed Miliband krevde at Cameron måtte be klart og tydelig om unnskyldning, og mente han hadde vist katastrofalt dårlig dømmekraft.

Men professor Wyn Grant antyder at Miliband må feie for egen dør.

– Det er vanskelig for Miliband å innta en skinnhellig holdning sett i betraktning at Labour-regjeringen har vært dypt involvert i News International, sier Grant.

Statsministeren sa på sin side at dersom det skulle vise seg at Andy Coulson lyver, og faktisk var klar over den ulovlige avlyttingen, så ville en unnskyldning være på sin plass.

Men statsministeren innrømmet at Coulson aldri burde blitt ansatt for regjeringen.

– Man tar ikke avgjørelser i etterpåklokskapens lys. Man tar dem i nuet. Men man lærer mens man lever, og tro meg, jeg har lært, sa statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke upassende

Labour-politikere stilte også statsministeren til veggs om hvorvidt han har diskutert Murdochs bud på British Sky Broadcasting (BSkyB) med ledere i Murdochs britiske avisgren News International.

Les også: Brooks visste om bruk av privatdetektiver

Cameron ville ikke avkrefte beskyldningen, men mente han hadde opptrådt korrekt.

– Jeg har aldri hatt noen upassende samtaler, svarte han.

Statsministeren insisterte hardnakket på at han tok fullstendig avstand fra budprosessen. Murdochs bud er nå trukket.

Les også:- Har 10 ansatte fra News of the World

I løpet av de to intense timene ble Cameron også utspurt om Rebekah Brooks' tilstedeværelse ved en festlig sammenkomst på statsministerens landsted i 2008.

– Jeg har aldri holdt en pyjamasfest eller sett henne i nattøyet, svarte han sarkastisk. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter