Offer vil redde dødsdømt drapsmann

Mark Stroman drepte to menn og skjøt Rais Bhuyan i ansiktet motivert av hevn for 11.september-angrepene. Nå ber Bhuyan om at Texas-domstolen benåder drapsmannen. Foto: AFP/Texas department of criminal justice og skjermdump fra Worldwithoutcrime.org
Mark Stroman drepte to menn og skjøt Rais Bhuyan i ansiktet motivert av hevn for 11.september-angrepene. Nå ber Bhuyan om at Texas-domstolen benåder drapsmannen. Foto: AFP/Texas department of criminal justice og skjermdump fra Worldwithoutcrime.org

Rais Bhuyian overlevde å bli skutt i ansiktet. Nå ber han om at kveldens henrettelse av Mark Stroman stanses.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bhuyians kamp mot henrettelsen

• Bhuyian krever en benådning for dødsdømte Mark Stroman, men klagene har hittil mislyktes.

• 27. juni nektet USAs høyesterett en ytterligere forsinkelse av Stromans henrettelse, som skal utføres klokken ett natt til torsdag, norsk tid.

• Sist uke gikk Bhuiyan til søksmål i et forsøk på å stoppe henrettelsen, og onsdagens høring skal føres for en føderal dommer i Austin, bare timer før henrettelsen er planlagt utført.

• Høringen skjer i delstatshovedstaden Austin, hvor Bhuiyan har saksøkt Texas-guvernør Rick Perry og Texas Department of Criminal Justice (TDCJ).

• Bhuiyan sier hans rettigheter som offer har blitt krenket, og han ønsker muligheten til å snakke med Stroman slik at han kan ha en «helende dialog».

• Ifølge kriminaldepartementet i Texas har et offer rett til å be om mekling mellom offeret og lovbryteren. Bhuiyan skal aldri ha snakket med Stroman, men han har mange spørsmål til mannen som skjøt ham for nesten 10 år siden.

Mark Stroman drepte to menn i et hevntokt mot muslimer etter terroraksjonen 11.september. Rais Bhuyian ble skutt i ansiktet, men overlevde.

Nå prøver offeret å stanse henrettelsen av Stroman, som etter planen skal utføres i Texas i kveld. Bhuyian sier han har tilgitt ham, og ber om at dødsdommen omgjøres til fengsel på livstid.

Se Bhuyians utrolige historie i You-tube-klippet under saken.

- Mistet søsteren

Stroman mistet angivelig sin søster under angrepet på World Trade Center i 2001.

På sin egen hjemmeside skriver han om bakgrunnen for at han i dagene etter gikk til angrep på det han trodde var arabere.

«Jeg ville at de araberne skulle føle den samme form for sårbarhet og usikkerhet på amerikansk jord, lik det tankesett av kaos og uro de allerede er vant til i sitt hjemland. (…) Jeg ser på det faktum at over 3000 uskyldige amerikanere, som min 27 år gamle søster, mistet livet fordi en utlending følte for å komme med en erklæring på bekostning av uskyldige folk. Vel, jeg følte at vi som amerikanere måtte utføre en form for hevn og også komme med en erklæring hjemme og i utlandet. (…)»

Han bestemte seg for at siden han ikke kunne dra til Midtøsten, så skulle han vende seg mot dem han trodde var kommet derfra til USA.

Les også: Dødsstraff er historie i Illinois

Ville slå tilbake

Ifølge Stromans advokat Lydia Brandt, jobbet han like før 11. september med å kutte stein, og han var fan av rockebandet Lynyrd Skynyrd. Men etter at Stromans søster angivelig døde i angrepene, ble han «følelsesmessig overveldet», og fylt av en smerte som ble raskt erstattet av raseri.

- Han ble besatt av å slå tilbake mot «muslimer som angrep Amerika», sier Brandt. Men ifølge Brandt, visste ikke Stroman forskjellen mellom en sikh og en muslim, eller mellom arabisk og urdu.

Fire dager etter angrepene, drepte Stroman sitt første offer i Dallas: Waqar Hasan var en pakistansk muslim, og Stroman skjøt ham uten å stille noen spørsmål. Hasan døde momentant.

Tilknyttet rasistgruppe

Den 21. september sto Bhuiyan ansikt til ansikt med Stroman på en bensinstasjon der Bhuiyan jobbet i Dallas-området. Alvorlig såret, overlevde Bhuiyan mirakuløst et skuddsår i ansiktet, men mistet synet på det ene øyet. Den tredje og siste offeret for Stromans hevn var Vasudev Patel, en hindu.

Stroman ble dømt til dødsstraff i april 2002 for drapet på Patel.

Les også: Stadig færre henrettes

Under straffeutmålingen hans, ifølge bilder som er vist på CBS, gjorde han ingen forsøk på å skjule sin patriotisme og tilknytning til det ariske brorskap, en gruppe hvite rasister. Nesten 10 år senere og dager før den planlagte henrettelsen i Huntsville, intervjuet The New York Times en transformert Stroman.

- Hatet må stoppe, vi er alle i denne verden sammen, sa han til avisens tirsdagsutgave.

- Vi trenger mer tilgivelse og forståelse og mindre hat.

Opprettet organisasjon

Stroman sa han var rørt av Bhuiyan, innvandreren han hadde prøvd å drepe og som nå leder arbeidet med å redde Stroman liv.

- Mr. Rais Bhuiyan, for en inspirerende sjel, sa han til Times.

Bhuiyan har opprettet organisasjonen «World without hate», som har som mål å skape bevissthet rundt og forbygge hatkriminalitet, og hjelpe offer og pårørende.

I Times tilskriver Bhuiyan, som er praktiserende muslim, sine synspunkter til oppdragelsen sin.

- Mine foreldre oppdro meg med god moral og sterk tro. De lærte meg å sette meg selv i andres sko.

- Selv om noen sårer deg, ikke ta hevn. Tilgi dem. Kom deg videre. Det vil bringe noe godt til både deg og dem.

Les flere nyheter

Personvernpolicy