– Europa lukker øynene for sultkatastrofe

Hvert tredje barn i Somalia er nå underernært, og hjelpen fra omverdenen lar vente på seg. Foto. REUTERS/SCANPIX
Hvert tredje barn i Somalia er nå underernært, og hjelpen fra omverdenen lar vente på seg. Foto. REUTERS/SCANPIX

Europeiske land lukker øynene for sultkatastrofen på Afrikas Horn, der millioner av mennesker trues av matmangel forårsaket av tørke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hevder den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam, som anslår at det trengs 5,5 milliarder kroner for å forhindre en humanitær katastrofe av dimensjoner.

Av dette er bare 1,1 milliard kroner samlet inn så langt, og katastrofen rykker stadig nærmere, advarer Oxfam.

- Jeg har aldri sett noe lignende. Mange mødre har mistet tre eller fire barn. Det er en tragedie, sier regionaldirektør Austin Kennan i Concern Worldwide til IPS.

Ingen tid å miste

– Dersom vi skal forhindre store tap av menneskeliv, er det ingen tid å miste. Vi kan ikke stå stille og se på at denne tragedien utvikler seg rett foran øynene våre, sier Oxfams regionaldirektør i Øst-Afrika, Fran Equiza.

Mange mødre har mistet tre eller fire barn. Det er en tragedie, sier regionaldirektør Austin Kennan i Concern Worldwide

FN ventes om kort tid å slå full sultalarm for det sørlige Somalia, et område som kontrolleres av islamistiske opprørere som forsøker å styrte den FN-støttede regjeringen i Mogadishu.

Islamistene skal ha gitt hjelpeorganisasjoner adgang til området, men hvert tredje barn i Somalia lider likevel av underernæring.

Verste på 60 år

Tørken som har rammet Afrikas Horn blir betegnet som den verste på 60 år, og det er ikke ventet særlig regn i regionen før tidligst i oktober.

10 millioner mennesker lever nå på sultgrensen, blant dem 3,5 milioner i Kenya, 3,2 milioner i Etiopia, over 2,5 millioner i Somalia, 600.000 i Uganda og 120.000 i Djibouti. Det foreligger ingen statistikk for Eritrea.

Rundt 6 millioner mennesker får alt mat gjennom FNs matvareprogram.

Raske briter

Oxfam roser den britiske regjeringen for å ha reagert raskt på katastrofen, men stiller seg undrende til at ikke flere europeiske land har fulgt etter.

Frankrike har for eksempel ikke fulgt opp sine tidligere løfter om å bidra med mer nødhjelp, og verken Italia eller Danmark har lovet mer.

– De hardest rammede områdene har i flere tiår vært marginalisert og preget av underutvikling. Dersom mer hadde vært gjort tidligere, hadde vi i dag ikke vært i en situasjon der så mange mennesker trues av sult, sier Equiza.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy