Israelske soldater stanset Gaza-aktivister

Det franske skipet Dignite al Karama ble bragt inn til havnen i Ashdod (Foto: Scanpix).
Det franske skipet Dignite al Karama ble bragt inn til havnen i Ashdod (Foto: Scanpix).

Gaza-aktivister om bord i en fransk yacht greide ikke å bryte blokaden av Gazastripen. I stedet ble de plassert på et krigsskip og ført til den israelske byen Ashdod.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den franske båten Digneté-Al-Karama med 16 personer om bord ble omringet av israelske skip tirsdag morgen i internasjonalt farvann. Der ble den bedt om å endre kurs, men båten fulgte ikke ordre. Dermed ble den bordet av den israelske marinen og ført mot den israelske havnebyen Ashdod.

– Jeg kan bekrefte at yachten er bordet, og at alt gikk fredelig for seg. Ingen ble skadd, sier en talskvinne for det israelske forsvaret.

Ifølge den israelske avisa Haaretz gjorde ingen av aktivistene motstand da soldatene tok kontroll over båten.

Les også: EU kritiserer ny bosetningsplan

De franske arrangørene fordømmer bordingen. I en skriftlig kunngjøring sier de at bruken av kommandosoldater for å borde båten «tydelig viser den militære logikken bak israelsk politikk, som bare taler voldens språk».

Politiavhør

Israel forsvarer aksjonen med at båten helt tydelig var på vei mot Gazastripen, og at målet var å bryte blokaden.

Mens aktivistene mener at blokaden er i strid med folkeretten, fremholder Israel at de har loven på sin side, ettersom blokaden er innført for å hindre angrep fra militante palestinere. Israelerne mener også at de slipper inn nok varer til den palestinske befolkningen.

Passasjerene om bord i den franske yachten ble ifølge forsvarets informasjonssjef Yoav Mordechai overført til et krigsskip som så satte kursen mot Ashdod. Der skulle aktivistene avhøres av politiet. Utlendingene risikerer deportasjon, mens to israelere vil bli tatt hånd om av politiet, opplyser en talskvinne for israelske migrasjonsmyndigheter.

De to israelerne er Haaretz-journalisten Amira Hass og aktivisten Dror Feiler. De andre som var om bord, skal være fra Frankrike, Tunisia, Canada, Hellas og Sverige.

Forsinkelser

Yachten forlot den greske øya Kastellorizo sent lørdag. Kapteinen sa da at båten skulle til Alexandria i Egypt, og båten omgikk dermed de strenge reglene som greske myndigheter har innført for å hindre aktivistene i å seile til Gazastripen.

De øvrige båtene som skulle delta i aksjonen Frihetsflåten II ligger fortsatt i greske havner etter å ha blitt heftet i flere uker av de greske myndighetenes utreiseforbud. Aktivistene mener at grekerne er blitt presset av Israel til ikke å gi båtene seilingstillatelse.

Israel har de siste månedene drevet en intens kampanje for å stanse aksjonen, og mens båtene lå i havn ved Aten, fikk flere av dem tekniske problemer, noe aktivistene mener skyldes sabotasje fra israelsk hold.

I alt ni nordmenn skulle ha vært med konvoien, blant annet Rødt-politikeren Torstein Dahle og de to stortingsrepresentantene Aksel Hagen (SV) og Stine Renate Håheim (Ap). De har reist hjem på grunn av forsinkelsene, men det jobbes fortsatt for å få frigitt båtene som ligger i Hellas.

Beklagelse?

En tilsvarende aksjon i fjor endte med at ni tyrkiske aktivister ble drept da fartøyet de var om bord i, ble bordet av israelske soldater. Også tre norske aktivister befant seg om bord i båten.

Ifølge en tyrkisk diplomat vil Israel snart komme med en beklagelse til Tyrkia for at aksjonen endte med at tyrkiske liv gikk tapt.

– Jeg vil bli overrasket hvis det ikke kommer beklagelser siden begge parter har den politiske viljen til å løse krisen, sa ambassadør Ozdem Sanberk tirsdag. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy