Rupert Murdoch angrepet

Det stormer rundt mediefyrsten Rupert Murdoch, hans selskaper og nære medarbeidere etter avsløringene om ulovlig avlytting praktisert i flere Murdoch-eide aviser. FOTO: REUTERS / Paul Hackett / SCANPIX
Det stormer rundt mediefyrsten Rupert Murdoch, hans selskaper og nære medarbeidere etter avsløringene om ulovlig avlytting praktisert i flere Murdoch-eide aviser. FOTO: REUTERS / Paul Hackett / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

En demonstrant forsøkte å angripe Rupert Murdoch med barberingsskum utspørringen i parlamentet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Keith Rupert Murdoch

• Født 11. mars 1931 i Melbourne i Australia. Amerikansk statsborger siden 1985.

• Overtok i 1953 som konsernsjef for avishuset News Limited etter faren Keith Murdoch.

• Etablerte seg på det britiske markedet med oppkjøpet av News of the World i 1968 og på det amerikanske markedet i 1974. I 1979 etablerte han News Corp som nytt overordnet eierselskap.

• News Corp eier i dag en rekke aviser og TV-selskaper, de fleste i Australia, Storbritannia og USA, og dessuten filmselskapet 20th Century-Fox.

• Står på høyresiden politisk, noe mediene hans også anses for å gjøre

• Sønnen James (38) er konsernsjef og styreleder i News Corps virksomhet i Europa og Asia.

• Ifølge Forbes.com var han i mars 2011 122. rikest i verden med en formue på 7,6 milliarder dollar (42,2 milliarder kroner). Han ble kåret til verdens 13. mektigste person.


Fakta om News Corporation

• Verdens nest største mediekonsern i omsetning, etter Walt Disney Company.

• Konsernsjef og styreleder: Rupert Murdoch.

• Grunnlagt av Murdoch i 1979 som et australsk aksjeselskap, men er siden 2004 registrert i den amerikanske delstaten Delaware.

• Hovedkvarteret er i New York.

• Eiendeler: 66 milliarder dollar (365 milliarder kroner).

• Årlig omsetning: 33 milliarder dollar (183 milliarder kroner).

• Eier blant annet de amerikanske avisene New York Post og Wall Street Journal, det amerikanske medieselskapet Fox og det britiske avisforlaget News International, som blant annet eier avisene Times, Sunday Times og The Sun.

• Har lagt ned søndagsavisen News of the World etter en avlyttingsskandale.

• Har også trukket budet på det britiske kringkastingsselskapet BSkyB, der det alt har en eierandel på 39,1 prosent.

(Kilde: Wikipedia, TT) (©NTB)

Avhøret av Rupert Murdoch og hans sønn fortsatte etter at han ble angrepet under høring

Han skal ha blitt angrepet av en demonstrant med en tallerken med barberingsskum. En person er pågrepet.

Utspørringen ble stoppet i ti minutter etter angrepet. Murdoch sa da seg villig til å fortsette på tross av angrepet.

Han skal ha blitt tilgriset, men ikke skadet.

Hans kone reagerte umiddelbart ved å forsøke å gripe inn i det som skjedde. Alle tilhørere ble kastet ut da møtet fortsatte.

Far og sønn Murdoch ble forhørt i tre timer foran mediekomiteen i Underhuset. Høringen startet klokken 15.30 og ble avsluttet like etter klokken 18.30.

Rupert Murdoch avsluttet med en forhåndsskrevet uttalelse der han beklaget det ofrene for avlytting har blitt utsatt for.

- Jeg beklager på det dypeste, uttalte Murdoch.

- Jeg håper at vi vil forstå fortidens feilsteg og forhindre dette fra å skje igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for denne beklagelsen var både Rupert og hans sønn James Murdoch ikke villig til å ta på seg hverken ansvar eller skyld for det som har skjedd.

Rupert Murdoch ble spurt om han er skyldig i skandalen.

– Nei, var det kontante svaret.

Murdoch senior ble deretter spurt hvem som var skyldig.

– Menneskene som jeg stolte på som drev avisen og menneskene de stolte på, svarte han.

Han benektet å ha kjennskap til beskyldningene om at The News Of the World skal ha forsøkt å hacke telefonene til ofre etter 11 september.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen minutter tidligere påla han politiet ansvaret med å finne de skyldige.

- Vi la ned avisen fordi vi skammet oss, var Murdochs forklaring på hvorfor The News of The World ble lagt ned.

Spesielt Rupert Murdoch ble uttsatt for et hardt avhør og hadde tydelige problemer med å forklare seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ble tydeligvis villedet, jeg vet ikke av hvem. Det er opp til politiet å finne ut, sa Rupert Murdoch senior.

Sønnen James Murdoch avbrøt forhøret av sin far flere ganger for å be om å få svare på spørsmålene hans far strevde med å besvare. Han ble bedt om å vente til det var hans tur.

– Det finnes ingen bevis for at jeg kjenner til at Rebekah Brooks eller Les Hinton hadde kjennskap til telefonavlyttingen, sa James Murdoch til forhørskomiteen.

Rupert Murdoch svake fremtoning blir også kommerntert av BBC sin politiske redaktør Nick Robinson. Han skriver fra forhørsrommet:

«Rupert Murdoch ser skjør ut. Hans kone Wendy hjalp ham med å sette seg ned, gav ham vann og hvisket beroligende råd til ham før høringen begynte. Det er vanskelig å likestille mannen som sitter et par meter unna meg med den globale mediemugulen som er fryktet av politiske ledere i en voksen livstid.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brooks avhøres snart

Rebekah Brooks er den neste som skal avhøres. Den tidligere redaktøren i News of the World og Murdoch seniors favoritt ble arrestert søndag og avhørt i ni timer av politiet.

Utspørringen av de tre medietoppene sendes direkte, og det er enorm spenning knyttet til seansen. Politikere som tidligere har holdt munnen lukket av frykt for å bli rammet av den mektige mediefyrsten, står nå i kø for å kritisere ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hackere la ut falsk artikkel om Murdochs død i The Sun

Betalte erstatning

Det er ventet at millioner av briter ser høringen på TV eller internett.

For James Murdoch kan onsdagen bli en skjebnedag i kampen for å beholde makten i News International. 38-åringen kommer trolig til å få tøffe spørsmål om beslutningen om å betale erstatning på hundretusenvis av pund til ofre for telefonavlytting.

I minst én av sakene skal det ha vært satt som betingelse for erstatning at vedkommende undertegnet en avtale om å holde tett om saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - The News of the world varsler funnet død

Misfornøyde eiere

Prins Al-Waleed bin Talal, nest største eier i News Corps datterselskap News Internationals, sier han ikke vil ha noe å gjøre med et selskap ledet av en person der det sås tvil om integriteten.

Dersom ikke James Murdochs svar tirsdag er tilfredsstillende for Al-Waleed bin Talal og andre store eiere, er hans fremtid i ledelsen svært usikker, skriver The Daily Telegraph.

Labour-representanten Tom Watson, som har vært blant de fremste kritikerne av News International i avlyttingsskandalen, deltar i utspørringen.

Les også: Cameron bøyer av for press, innkaller til krisemøte

Ingen lynsjing

Watson vil spørre James Murdoch om hva han mente da han tidligere i måneden sa at News of the World har kommet med uttalelser til Parlamentet uten å ha alle fakta.

Leder av komiteen, torymedlemmet John Whittingdale, sier sannheten skal fram, men insiterte på at høringen ikke skal bli «en lynsjing».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en separat høring i Underhuset tidligere i dag forklarte de to eks-polititoppene Paul Stephenson og John Yates seg om politiets mangelfulle arbeid med saken.

Les også: Cameron reiser hjem for å rydde opp i avlyttingsskandale

Cameron presset

Scotland Yard-sjefen Stephenson gikk av søndag, mens Yates gikk mandag blant annet på grunn av at han lot være å gjenoppta etterforskningen av News of the World i 2009.

Stadig nye avsløringer i avlyttingssaken har også økt presset på David Cameron kraftig. Statsministeren kommer tirsdag hjem fra en Afrika-reise tidligere enn planlagt. Cameron har bedt de folkevalgte utsette sommerferien slik at han kan møte i Underhuset for å gi en oppdatering og svare på spørsmål om saken onsdag.

Les også: Murdoch-sjef løslatt mot kausjon

Minus en milliard

Salget av Murdoch-avisene The Sun, The Times og The Sunday Times skal ha falt kraftig i forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og stadig større deler av Murdoch-imperiet blir nå på den ene eller andre måten dratt inn i skandalen. Familiens aksjeverdier i News Corp har rast med 1 milliard dollar siden avlyttingssaken eksploderte i begynnelsen av juli, skriver Financial Times.

Murdoch ville gå

Ifølge Wall Street Journal har Rupert Murdoch i over et år vurdert å trekke seg som administrerende direktør for News Corporations, til fordel for direktør Chase Carey.

Murdoch tenker i så fall å beholde stillingen som styreleder, skriver avisen og siterer en anonym kilde «kjent med situasjonen».

Kilden sier at et slikt bytte trolig ikke vil skje nå midt i alt oppstyret, men kanskje om et par måneder. (©NTB)

Les også: Politi-topp trekker seg