Tidligere sjefredaktør arrestert for avlytting

Tidligere sjef i News International og redaktør i News of the World Rebekah Brooks har holdt fast ved at hun ikke kjente til eller godkjente telefonavlytting. Foto: Scanpix/Reuters.
Tidligere sjef i News International og redaktør i News of the World Rebekah Brooks har holdt fast ved at hun ikke kjente til eller godkjente telefonavlytting. Foto: Scanpix/Reuters.

To dager etter at Rebekah Brooks gikk av som toppsjef i News International, ble hun pågrepet av britisk politi. Hun er nå mistenkt for avlytting og korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere toppsjef i Murdoch-selskapet News International, Rebekah Brooks, ble søndag arrestert i forbindelse med avlyttingssaken i Storbritannia.


– Rebekah hadde en avtale med politiet som hun møtte opp til frivillig. Da hun ankom, ble hun arrestert av politiet, sa Brooks talsmann David Wilson kort tid etter at arrestasjonen ble kjent.

Hun er ifølge politiet pågrepet mistenkt for telefonavlytting og korrupsjon.

Dypt ansvar

Brooks (43) var tidligere redaktør i News of the World, som i likhet med flere av News Internationals andre britiske aviser anklages for å ha hacket telefoner og talepostkasser til flere tusen privatpersoner.

Da Brooks gikk av som sjef i News International fredag, skrev hun i et brev til de ansatte at hun «føler et dypt ansvar» for krisen.

– Jeg har gitt Rupert og James Murdoch min oppsigelse. Den er blitt diskutert, og den er nå akseptert, skriver Brooks.

– Jeg vil gjenta hvor lei meg jeg er for hva vi nå vet har funnet sted, sa hun videre.

Les alt om oppsigelsen: Tvunget til retrett

I tillegg til å være en av mediemogul Rupert Murdochs høyest betrodde medarbeidere, er 43-åringen en venn av statsminister David Cameron.

Beklaget igjen

En rekke andre tidligere medarbeidere i News of the World er allerede pågrepet av politiet i forbindelse med skandalen. Blant andre Andy Coulson, som tok over etter Brooks som redaktør i den nå nedlagte tabloidavisa.

Brooks skal sammen med Rupert Murdoch og sønnen James Murdoch etter planen møte i Underhuset tirsdag for å forklare seg om den ulovlige avlyttingen som flere aviser skal ha praktisert.

Søndag beklaget News International nok en gang for skandalen som bare ser ut til å vokse i omfang.

– Vi er et selskap som setter vår ære i å holde de mektige ansvarlige, men har feilet med en av våre egne aviser. Å beklage våre feil og gjøre opp for dem er bare første skritt, het det i en annonse fra News International trykket søndag.

Les også: News Corp. trekker tilbake BSkyB-bud

Samarbeid

Også lørdag sto en annonse med unnskyldning fra selskapet på trykk i sju britiske aviser.

Søndag inneholdt annonsen også et løfte om å samarbeide med politiet i saken. Ikke alle ser på beklagelsene fra Murdoch med tilgivende blikk.

– Jeg tror en kommunikasjonsrådgiver har fortalt ham at han må si disse tingene, men jeg tror ikke han mener ett eneste ord. Det virker heller som en innrømmelse av at de ikke har samarbeidet med politiet før nå, sier parlamentariker Chris Bryant fra Labour-partiet.

Anklager politiet

Også britisk politi er trukket inn i saken, ikke bare som etterforskere av skandalen.

Politiet anklages for å ha hatt altfor tette bånd til News International, og for å ha tatt imot bestikkelser fra ansatte i avisa News of the World og andre journalister.

Samtidig mener mange at etterforskerne som jobbet med lignende anklager om telefonavlytting i 2005, ikke gjorde nok for å avdekke omfanget av praksisen som nå har kommet fram.

Les flere nyheter

News Corp. trekker tilbake BSkyB-bud

Personvernpolicy