I bane rundt monsterasteroide

Nasas romsonde Dawn tok dette bildet av kjempeasteoriden Vesta 9. juli 2011. Det ble tatt på 41.000 kilometers avstand. Søndag gikk sonden inn i bane omkring Vesta, en av solsystemets største asteroider. Foto: Scanpix/AFP.
Nasas romsonde Dawn tok dette bildet av kjempeasteoriden Vesta 9. juli 2011. Det ble tatt på 41.000 kilometers avstand. Søndag gikk sonden inn i bane omkring Vesta, en av solsystemets største asteroider. Foto: Scanpix/AFP.

Den amerikanske romsonden Dawn har gått inn i bane omkring Vesta, en av solsystemets største asteroider.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder Nasa tidlig søndag, ifølge AFP. Dawn er ventet å komme innen 16.000 kilometer fra Vesta for å studere dens overflate, 188 millioner kilometer fra jorden. - Det har tatt nærmere fire år å komme til dette punktet, sier Robert Mase, sjef for prosjektet ved Nasas Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, California.

Prosjektet har kostet 466 millioner dollar.


Les også: Det stormer på solen

Etter et år med observasjoner og målinger omkring Vesta vil Dawn reise videre til sitt neste mål, dvergplaneten Ceres, i juli 2012. Den vil bli den første sonden til å gå i bane omkring to ulike mål i solsystemet bortenfor jorden, ifølge Nasa.

Det viktigste formålet med det åtteårige programmet er å sammenligne de to kjempeobjektene. Nasa mener dette vil hjelpe forskerne å «oppklare hemmeligheter fra vårt solsystems tidlige historie».

Les også: Ett år i «Mars»-isolasjon

- Instrumentene ombord i Dawn vil måle overflatesammensetning, topografi og tekstur. I tillegg vil Dawn måle gravitasjonen fra Vesta og Ceres for å lære mer om hvordan de er sammensatt, skriver Nasa i en pressemelding.

Sonden ble skutt opp i 2007. Oppdraget kan følges på Nasas nettside http://dawn.jpl.nasa.gov.

Det pågår samtidig som et langt mer berømt romfartøy, romfergen Atlantis, nå går i bane rundt jorden på det siste oppdraget i det 30-årige romfergeprogrammet.

Les flere nyheter

Personvernpolicy