Nav vil innføre id-plikt hos legen

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm er positiv til Navs forslag om innføring av legitimasjonsplikt ved legebesøk. Her sammen med Nav-direktør Joakim Lystad på statsrådens kontor tirsdag. Foto: Erlend Aas / Scanpix
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm er positiv til Navs forslag om innføring av legitimasjonsplikt ved legebesøk. Her sammen med Nav-direktør Joakim Lystad på statsrådens kontor tirsdag. Foto: Erlend Aas / Scanpix

For å bli kvitt omfattende id-juks, foreslår Nav å innføre legitimasjonsplikt hos legen. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm er positiv til forslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nav ber Arbeidsdepartementet om å vurdere innføring av legitimasjonsplikt ved legebesøk som tiltak for å redusere antall svindelsaker i trygdesystemet. De siste årene er det avdekket større trygdesvindelsaker, og spesielt er juks med sykmeldinger og falske fødselsmeldinger et stort problem, skriver Aftenposten.

– Det er viktig at helsepersonell vet hvem de har foran seg. Vi mener legene må ha et selvstendig ansvar for at erklæringer skrives ut til rett person, sier direktør i Nav kontroll, Magne Fladby, til avisa.

Fladby legger til at det vil være naivt å tro at legitimasjonsplikt vil utelukke id-juks fullstendig, men hevder likevel det vil gjøre det vanskeligere å utføre svindel.

– Må bli bedre

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) er positiv til forslaget.

– Vi har for mye trygdesvindel her i landet, det er tydelig at kontrollen må bli bedre. Legitimasjonsplikt kan være én vei å gå, sier Bjurstrøm.

Bjurstrøm mener ikke at dette vil innebære noe stort inngrep i folks frihet.

– Du må jo legitimere deg når du leier video, så hvorfor ikke når du går til legen? spør Arbeidsministeren.

Skeptisk

President i Den norske legeforening Torunn Janbu er skeptisk til det nye forslaget.

– Legen kan ikke bli pålagt å opptre som politi og etterforsker. Vi tar ansvaret som ligger i å skrive legeerklæringer alvorlig, men det kan hende at dagens regelverk egentlig er godt nok, sier Janbu, og peker på det faktum at de fleste fastleger kjenner sine pasienter, og at om det kommer nye, er legekontoret allerede pålagt å be om legitimasjon ved utfylling av sykmeldinger eller uføreerklæringer.

Les flere nyheter

Personvernpolicy