Straffeforfulgt som narkoforbryter for Hells Angels:

Millionerstatning til advokat

Tromsø-advokaten Asbjørn Erlend Kranz er tilkjent en erstatning på drøyt 1,5 million kroner etter å ha blitt straffeforfulgt, siktet for narkotikaforbrytelser for motorsykkelklubben Hells Angels.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet mente Tromsø-advokaten aktivt hadde advart Hells Angels om at de var under etterforskning for narkotikaforbrytelser.

Oslo Tingrett har dømt Staten ved Justisdepartementet til også å betale advokaten oppreisning og forsinkelsesrenter på drøyt 40 000 kroner.

Ifølge dommen ble Krantz involvert i saken mot flere sentrale Hells Angelsmedlemmer etter at en kollega av han ba han kontakte et HA-medlem som skulle hente en beslaglagt bil hos politiet.

Avlyttet

Hells Angels i Tromsø var da under etterforskning for omfattende narkotikaforbrytelser hvor en rekke personer var mistenkt for befatning med en større mengde amfetamin.

Telefonsamtalen mellom advokat Krantz og HA-medlemmet ble avlyttet av politiet. I løpet av samtalen kom Krantz med en rekke utsagn som politiet mente var klare advarsler til HA-miljøet om at de var under politietterforskning.

Adokaten ble pågrepet og satt i varetekt i ett døgn i august 2007, mens politiet gjennomførte razzia mot HA-miljøet i Ishavsbyen. Krantz ble løslatt, men siktelsen for medvirkning til omsetning av betydelige mengder narkotika ble først henlagt i april året etter. Henleggelsen skjedde eter bevisets stilling.

I stedet ble han tiltalt for å ha motarbeidet politiet ved å ha ringt og advart HA-miljøet. Aktor ville ha advokaten dømt til 120 dagers fengsel og 50 000 kroner i bot. Nord-Troms tingrett mente advokaten hadde opptrådt kriitikkverdig, men frikjente han.

Fremtidig tap

Han ble også frikjent av Hålogaland lagmannsrett da Statsadvokatene i Troms og Finnmark anket frifinnelsen fra tingretten. Men lagmannsretten mente Krantz hadde opptrådt på en måte som kunne reise tvil om hans rolle og integritet.

Pågripelsen, siktelsen og fengslingen av en anerkjent lokal advokat vakte stor oppmerksomhet i lokalpressa.

Krantz krevde tilsammen 4,5 millioner kroner i erstatning for lidt og framtidig inntektstap som følge av straffeforfølgingen.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden