– Islands fryktede vulkan klar for utbrudd

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye tyder på at vulkanen Hekla er klar for et utbrudd, advarer en islandsk geofysiker. Vulkanen er en av Islands mest aktive og også en av de mest fryktede.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bevegelsene rundt Hekla har vært uvanlige de siste tre dagene. Målinger viser at det sannsynligvis er magma i bevegelse i vulkanen, sa professor Pall Einarsson ved universitetet på Island onsdag.

Vulkanen ligger ikke langt unna Eyjafjallajökull, som i fjor skapte store problemer for flytrafikken i Europa.

Øyas mest aktive

Einarsson sier bevegelsene i Hekla ikke nødvendigvis vil føre til en stor eksplosjon, men at vulkanen virker «klar for utbrudd».

Se bilder av Hekla her

Hekla er blant de mest aktive vulkanene på Island og har hatt rundt 20 utbrudd de siste tusen årene. Vulkanen ligger ca. 150 kilometer sørøst for Islands hovedstad Reykjavik og har ved tidligere utbrudd spydd ut aske over hele Europa.

Det siste utbruddet var 26. februar 2000, som kom helt uten forvarsel.

Frykt for askeskyer

Vulkanutbruddene på Island har fått mye oppmerksomhet de siste årene, spesielt etter utbruddet i vulkanen Eyjafjallajökull i mars og april 2010. Askeskyen fra vulkanen spredde seg til store deler av Europa og førte til omfattende stans i flytrafikken. Vel 100.000 flyginger ble innstilt og åtte millioner reisende ble berørt.

Islandske myndigheter sier ingen øyeblikkelige sikkerhetstiltak er iverksatt i forbindelse med Heklas bevegelser, men situasjonen overvåkes nøye.

Les flere nyheter her