Jordbær er effektivt mot diabetes

Jordbær kan nytes med god samvittighet, spesielt av diabetikere. (Foto: Colourbox)
Jordbær kan nytes med god samvittighet, spesielt av diabetikere. (Foto: Colourbox)

Enda en god grunn til å kose seg med jordbær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet på diabetikere i verden er fordoblet siden 1980, 347 millioner voksne lider nå av sykdommen.

Les også: Eksplosiv diabetes-økning

Tidligere studier har vist at jordbær kan hemme spiserørskreft . Ny forskning viser nå at «vidunderbæret» også kan hjelpe diabetes-rammede, og muligens de som står i fare for å få sykdommen. Studien er utført av Salk Institute for Biological Studies, og er omtalt i Science Daily.

Reduserer skader

Diabetes er forårsaket av insulinmangel eller insulinresistens og kan føre til hjertesykdom, slag og skader på nyrer, nerver og øynene.

Et par store håndfuller jordbær om dagen inneholder ifølge fpn.dk store mengder av flavonoidet fisetin, som kun i begrensede mengder finnes i andre frukter og grønnsaker.

Forsøk på mus indikerer at fisetin kan redusere skadevirkninger på nyrene, skader på øynenes retina og tap av følsomhet, samt evnen til å registrere temperaturendringer, både hos mennesker med type 1 og type 2-diabetes.

Mot Alzheimers

På grunn av den markante virkningen fisetin i jordbær har vist, ønsker forskerne at det utvikles et preparat som har de samme effektene.

Fisetin har også vist seg å ha en positiv effekt på Alzheimers. Årsaken er at diabetes ser ut til å øke risikoen for å få Alzheimers.

Andre kjente flavonoider finnes i blåbær og rødvin.

Les flere nyheter her


Personvernpolicy