Passordet ditt er barnemat for hackere

En ny dansk analyse viser at så få som 0,02 prosent av hackerutsatte nettbrukere har god nok passordbeskyttelse til diverse daglige tjenester på Internett. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
En ny dansk analyse viser at så få som 0,02 prosent av hackerutsatte nettbrukere har god nok passordbeskyttelse til diverse daglige tjenester på Internett. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Er passordet ditt godt nok for å stå imot et hackerangep? Nå viser det seg at ytterst få består passordtesten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den vanlige nettbrukeren er ikke oppfinnsom nok med å finne passord til de mange nettbaserte tjenestene. Dette avsløres i en ny analyse av Internett-brukere som allerede har opplevd å bli hacket, blant dem mange brukere av Sonys Playstation-univers som ble offer for et stort hackerangrep i vår.

Les også: En halv million nordmenn kan være berørt

Det er sikkerhetsutviklerne i det danske IT-selskapet Digicure som har analysert 128.000 hackede nettprofiler for å kartlegge hvorvidt brukernes passord har vært sikre nok.

Ytterst få innfrir kravene

Der viste det seg at så lite som 30 - tretti - av i alt 128.000 nettprofiler oppfylte de anbefalte kravene til sikre passord, skriver Ekstra Bladet.

Det utgjør så lite som 0,02 prosent av brukerne.

– Dessverre bruker svært mange alt for enkle kodeord, sier administrerende direktør i Digicure, Jesper Helbrandt, til den danske avisen.

Mer enn én prosent av samtlige brukerne, nærmere 13.000 mennesker, benyttet passordet med den enkle tallrekken «123456» som passord til å få tilgang til sine nettjenester.

Les også: Hackere angrep Nintendo

I tillegg besto en stor del av passordene enten av kun små bokstaver eller av små bokstaver i kombinasjon med tall.

Se listen over de mest benyttede passordene hos danske brukere her

Bruk minst 12 tegn

For å oppfylle de anbefalte kravene til Digicure bør passordet som benyttes være på minst 12 tegn, samt inneholde en kombinasjon av både små og store bokstaver, tall og helst også spesialtegn. I tillegg er det viktig at passordet ikke består av et ord eller en setning, og det bør heller ikke være enkelt å gjette seg til.

Helbrandt mener at nettbrukerne ikke blir gjort godt nok opmerksomme på betydningen av et godt passord når de registrerer seg på en ny tjeneste på Internett.

– Virksomhetene stiller ikke høye nok krav til kompleksiteten av brukernes passord, understreker han.

Les også: Hackere kan ta kontroll over pacemakere

Han understreker spesielt viktigheten av dette på populære online-tjenester som Facebook og Hotmail, samt i nettbanker. Dette er tjenester der personlige opplysninger lett kan falle i hendene på en hacker med dårlige hensikter.

Lag ditt eget system

Digicure anbefaler ivrige nettbrukere til å skrive ned passordene til de mange forskjellige nettjenestene de bruker daglig og gjemme dem på et trygt sted i hjemmet. Og de må gjerne kamufleres i en form som gjør det vanskelig for andre å skjønne hva de forskjellige kodeordene går til.

Selskapet mener at det kan være lurt å finne på en metode som bare du selv kjenner til, ved å for eksempel ta en setning som betyr noe for deg, og ut fra ordene bygge opp et passord.

Les også: MasterCard under angrep

Les flere nyheter her

Personvernpolicy