Egyptiske frø kan være kilde til E. coli-smitte

En spesialist merker en prøve som skal undersøkes i forbindelse med jakten på kilden til E. coli-utbruddet i mai og juni. Foto: REUTERS / Ints Kanins / SCANPIX
En spesialist merker en prøve som skal undersøkes i forbindelse med jakten på kilden til E. coli-utbruddet i mai og juni. Foto: REUTERS / Ints Kanins / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

E. coli-utbruddet som har rammet mer enn 4.000 mennesker i Europa og Nord-Amerika, kan ha sitt opphav i bukkehornkløverfrø importert fra Egypt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser undersøkelser som er gjennomført av europeiske forskere. E. coli-utbruddet startet i mai og rammet i første rekke mennesker som bodde i eller hadde vært på besøk i Tyskland.

Et mindre utbrudd rammet i tillegg den franske byen Bordeaux.

Les også: Advarer mot å spise rå spirer

Ifølge forskere ved Det europeiske senter for sykdomsforebygging (ECDC) i Sverige og Den europeiske myndighet for matvaresikkerhet (EFSA) i Italia tyder foreløpige analyser på at bønnespirer var smittekilden både i Tyskland og i Frankrike. Men nå viser det seg i tillegg at bukkehornkløverfrø ser ut til å ha vært involvert i begge utbruddene, skriver ECDC i en pressemelding.

Ifølge ECDC kan E. coli-bakteriene ha funnet veien til frøene på forskjellige trinn, for eksempel under produksjon, under transport, under pakking eller under distribusjon.

Mistanken rettes mot bukkehornkløverfrø som ble importert fra Egypt i 2009 og i 2010. Slike frø brukes i bønnespireblandinger.

Les flere nyheter her