Foryngende stoff er oppdaget

UNGDOMSKILDE PÅ BOKS?: Forskere håper stoffet rapamycin kan bidra til å motvirke den aldringsfremkallende sykdommen progeria, så vel som aldersrelaterte sykdommer. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
UNGDOMSKILDE PÅ BOKS?: Forskere håper stoffet rapamycin kan bidra til å motvirke den aldringsfremkallende sykdommen progeria, så vel som aldersrelaterte sykdommer. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Forskere håper stoffet kan hjelpe syke barn og aldrende voksne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Progeria

* Progeria er en sjelden, fatal, genetisk sykdom, karakterisert av akselererende aldring hos barn.

* Sykdommens navn er gresk, og betyr «for tidlig gammel».

* Hos barn med Progeria begynner tegnene på akselerert aldring å synes rundt 18-24 måneders alder.

* Progeria-tegn er blant annet vekstforstyrrelser, tap av kroppsfett og hår, stivhet i leddene, hjerte- og karsykdommer og hjerneslag.

* Barn med Progeria blir i gjennomsnitt 13 år, og dør av åreforkalkning (hjertesykdommer).

* Det finnes ulike former for progeria, men Hutchinson-Gilford Progeria Syndrom (HGPS) er den vanligste.

* HGPS er forårsaket av en mutasjon i genet LMNA, som produserer Lamin A-proteinet. Dette proteinet er strukturen som holder sammen kjernen i en celle. Forskere tror nå at defekte Lamin A-protein gjør kjernen ustabil, noe som synes å føre til prosessen med for tidlig aldring.

Kilde: Progeria Research Foundation

Forskere bak en ny studie håper stoffet rapamycin kan hjelpe både progeria-syke barn og aldrende voksne.

Studien er publisert i Science Translational Medicine , og omtales av blant annet av Wall Street Journal.

Progeria er en sjelden sykdom som gjør at barn eldes ekstremt raskt fra de er rundt to år. De som rammes blir i gjennomsnitt bare 13 år gamle.

Rengjør cellene

Hos pasienter med progeria bygger det seg opp farlige nivåer av proteinet progerin, noe som gjør at de eldes og dør tidlig. Det finnes i dag ingen kur mot sykdommen.

I studien ble det vist at stoffet rapamycin «rengjør» celler for progerin, og forlenger cellenes liv. Stoffet reduserte mengden av det sykdomsfremkallende proteinet med 50 prosent i behandlede celler, noe som har stor betydning for overlevelsesevnen.

Forskerne mener funnet er så slående at man nå bør utføre forsøk med rapamycin hos progeria-syke barn.

Kan forlenge livet

Progerin lages i alle kropper, og samler seg opp i cellene over tid. Forskerne håper derfor, ifølge Technology Review, også at funnet kan være relevant for aldersrelaterte sykdommer som Parkinsons og Alzheimers.

Les også: Lav utdanning fører til tidligere aldring

Professor Dimitri Krainc, en av forskerne bak studien, forklarer at også disse sykdommene skyldes defekter i cellenes «rengjørings-system».

- Vi vet at mens man eldes, akkumulerer cellene våre biprodukter av den normale celle-funksjonen. Kroppens evne til å fjerne disse svekkes med alderen, og man tror at selv en liten aktivering av «søppelfjerningen» vil forlenge helsen og livsløpet til cellene og organene våre.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy