Politiet etterforsker bortføring fra beredskapshjem

Politiet etterforsker en kidnappingssak i Vestfold. En ni år gammel jente ble natt til onsdag hentet ut fra et beredskapshjem der barnevernet hadde plassert henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg kan bekrefte at vi etterforsker saken som et brudd på straffelovens paragraf 216, som omtaler umyndige som ulovlig blir tatt fra foreldre eller andre som har omsorg for dem, i dette tilfellet barnevernet, sier politiinspektør Magnar Pedersen i Vestfold politidistrikt til NTB. Denne paragrafen blir ofte omtalt som en kidnappingsparagraf.

Polske nettmedier brakte onsdag bilder av jenta og hennes foreldre. Pedersen er kjent med disse opplysningene og tror at jenta nå befinner seg i Polen sammen med sine foreldre.

Finne ut hvor hun er

– Men dette vil vi forsøke å få verifisert via kanaler som Kripos og Schengen-samarbeidet, sier han.

Det er det lokale barnevernet som har anmeldt saken. Jenta ble for tre uker siden akutt plassert i beredskapshjem av barnevernet. Foreldrene har ifølge deres norske advokat, Simen Tvedt, hele tiden vært uenig i omsorgsovertakelsen.

Ifølge VG Nett var det en nøye planlagt kidnappingsaksjon da jenta ble hentet ut av beredskapshjemmet.

En omstridt polsk privatetterforsker skal ha ledet aksjonsgruppen som natt til onsdag kjørte til beredskapshjemmet som er et privat hjem som i kortere perioder tar imot barn som er tatt under barnevernets omsorg. VG Nett siterer polske nettmedier som beskriver at flere biler kjørte opp til eiendommen, og at niåringen deretter skal ha blitt firt ned fra rommet sitt i beredskapshjemmet ved hjelp av et tau.

«Redde henne fra fengsel»

– Jenta hadde en mobiltelefon med seg og var i kontinuerlig kontakt med foreldrene sine. Vi hadde informert jenta om at vi skulle redde henne fra hennes «norske fengsel» denne natten, sier den polske privatetterforskeren til polske nettmedier.

Politiinspektør Persen sier til NTB at det så langt ikke er noe som tyder på at de voksne i beredskapshjemmet ble utsatt for noen fare eller vold, men at alle omstendigheter rundt hendelsen vil bli etterforsket av politiet. Han vil ikke gå i detalj om den videre etterforskningen. Heller ikke vil han kommentere opplysningene i VG om at polske myndigheter skal ha vært involvert i aksjonen.

Barnevernet i kommunen viser til sin taushetsplikt og vil ikke kommentere saken.

Polsk TV-helt

Det polske ekteparet har bodd i Norge i flere år. Foreldrenes norske advokat, Simen Tvedt, sier at han hadde en avtale med foreldrene midt på dagen onsdag.

– Men de dukket ikke opp. Jeg tok kontakt med barnevernet som sa at jenta sannsynligvis var blitt bortført, sier advokaten.

Den polske privatetterforskeren som pekes ut som den som har ledet kidnappingen, har hatt sin egen dokumentar Detektyw på polsk TV. Han ble i 2008 dømt til fengsel i ett år og seks måneder av en belgisk domstol for å ha gjennomført en ulovlig arrestasjon i landet.

VG Nett har ikke kommet i kontakt med privatetterforskeren. (©NTB)

Les flere nyheter her

Personvernpolicy