Høyesterett tillater anonyme vitner

En kjennelse fra Høyesterett (bildet) åpner for bruk av anonyme vitner for å avsløre proformaekteskap.
En kjennelse fra Høyesterett (bildet) åpner for bruk av anonyme vitner for å avsløre proformaekteskap.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En kjennelse fra Høyesterett åpner for bruk av anonyme vitner for å avsløre proformaekteskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utlendingsnemnda (UNE) vant nylig en sak i Høyesterett om å unnta navn på personer de bruker som vitner i saker for å avgjøre om ekteskap mellom utlendinger og nordmenn er ekte kjærlighet eller proforma, skriver Aftenposten.

Advokat Arild Humlen som fører en sak for 15–20 tyrkiske menn, er kritisk til at Høyesterett godtar bruk av anonyme vitner. Han mener bruken truer utlendingers rettssikkerhet.

– Høyesteretts beslutning betyr at dersom man ønsker å bestride anonymisering av vitner i utlendingssaker, må man anlegge eget søksmål eller ta det inn ved prøving av vedtakets gyldighet som en saksbehandlingsfeil, sier han.

UNE slår imidlertid fast at Høyesteretts avgjørelse vil få betydning for andre typer utlendingssaker, som for eksempel asylsaker.

– Vi har noen seriøse og flinke kilder i Tyrkia som hjelper oss i arbeidet med å finne ut om påberopte ekteskap er proforma eller ikke. Men vi kunne mistet disse kildene dersom de ikke fortsatt fikk være anonyme, blant annet fordi de kunne blitt utsatt for trusler, hevn og ubehageligheter, sier avdelingsdirektør i UNE, Anne-Karin Westbye. (

©NTB)

Les flere nyheter her