Troppens yngste frelste Norge

GLEDE: Emilie Haavi gratuleres av lagvenninnene etter matchvinnerscoringen mot Ekvatorial-Guinea. (Foto: Erlend Aas / Scanpix)

Troppens eneste tenåring ga Norge 1-0-seier over Ekvatorial-Guinea i VM-åpningen. Emilie Haavi knallet ballen i nettaket seks minutter før slutt.

Da var Norge på vei mot en skuffende start på fotball-VM. Nærmere enn tre stolpeskudd hadde ikke det norske laget vært. Tross overtak i annen omgang slet laget med å få avslutninger på mål.

Da håpet var i ferd med å svinne ble innbytter Leni Larsen Kaurin spilt gjennom på høyresiden. Tyskland-proffen slo et perfekt innlegg som keeper bare så vidt greide å endre retning på. Ballen gikk forbi kaptein Ingvild Stensland, men for åpent mål feide 19-årige Haavi ballen i nettet.

Norge spilte sin 31. kamp i VM-sluttspill, Ekvatorial-Guinea sin aller første, men slik så det ikke ut. Det var en jevn kamp som kunne vippet begge veier. Etter 18-3 på sine tre første VM- og OL-kamper mot afrikanske lag ble det så vidt tre poeng onsdag.

De poengene blir viktige på den videre veien mot kvartfinale. De antatt hardeste rivalene Brasil og Australia venter søndag og onsdag.

Styrke

Ekvatorial-Guinea spilte med sweeper og markering og avga rom som de norske utnyttet, men de hadde imponerende duellstyrke og utnyttet det blant annet til å sørge for at 11 norske hjørnespark ga svært få farlige situasjoner.

Ett av de tre stolpetreffene kom riktig nok på corner. I det 56. minutt sendte Isabell Herlovsen ballen i stolpen fra kort hold, og etter møljespill centimeter fra målet endte ballen til slutt utenfor.

Haavi og Lene Mykjåland sto for de to første stolpetreffene, førstnevnte etter ett minutt, mens innbytter Mykjåland skjøt stolpe-ut langt utenfor keepers rekkevidde i det 54. minutt. Hun kom inn ved pause og var et friskt pust den halve omgangen hun spilte før hun måtte ut igjen med skade.

Norge kjørte kampen i annen omgang og burde avgjort den da, men Ekvatorial-Guinea var hele tiden farlig og skapte noen svære sjanser. Lagkaptein Anonman sto bak de fleste av dem, og hun kan bli en av VMs profiler om hun blir like flink til å utnytte sjanser som hun er til å skape dem. Flere ganger var hun alene gjennom bare for å sende ballen svakt utenfor.

Knallstart

Haavi kunne gitt Norge en drømmestart. Røa-spilleren med alderen (19) som draktnummer stormet fram og brøt en dårlig klareringsnikk. Fra spiss vinkel sendte hun ballen forbi keeper Miriam, men så den sprette tilbake fra stolpen. Isabell Herlovsen greide ikke å få returen mellom stengene.

Norge kjørte kampen de første minuttene, men Herlovsen misbrukte en ny sjanse da hun etter åtte minutter ble stusset gjennom og blåste ballen over mål.

Så overtok Ekvatorial-Guinea i tropevarmen i Augsburg. De norske slet med å komme oppi de tekniske spillerne, og særlig kapteinen Anonman var vanskelig å få tak i. Lenge ødela forferdelige avslutninger for afrikanerne, men Ingrid Hjelmseth var god å ha da de begynte å treffe mellom stengene.

I det 20. minutt løp Hedda Strand Gardsjord opp Dulcia og taklet henne i siste sekund da hun dro seg gjennom i midten.

Mot slutten av omgangen spilte Norge seg opp igjen. Elise Thorsnes våknet til liv og hadde to store sjanser. Først da hun brøt høyt på banen bare for å se Miriam slå skuddet til corner, så da hun vendte bort to motspillere før en tredje blokkerte avslutningen.

Ekvatorial-Guinea holdt på å ta ledelsen med omgangens siste spark da Nora Holstad Berge feilberegnet spretten slik at Anonman kom alene gjennom. Hjelmseth svarte med en flott parade. Keeperen var norsk redningskvinne også flere ganger etter pause, men Haavi var den største helten.