USAs krigskostnader bikker 20.000 milliarder

USAs krigskostnader bikker 20.000 milliarder
USAs krigskostnader bikker 20.000 milliarder

Den amerikanske administrasjonen har grovt undervurdert prislappen på krigene den fører, viser ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da USAs president Barack Obama nevnte kostnader som en av årsakene til den planlagte tilbaketrekningen av amerikanske tropper i Afghanistan, oppga han en prislapp på 1.000 milliarder dollar (rundt 5.500 milliarder norske kroner) for USAs kriger. En ny studie viser nå at kostnadene for nasjonens kriger i Irak, Afghanistan og Pakistan i virkeligheten er mye høyere.

Forskningsprosjektet «Costs of War» av Watson-instituttet for internasjonale studier ved Brown University antyder at den totale kostnaden av krigene vil komme på minst 20.000 milliarder kroner, og i verste fall kan overstige 24.000 milliarder kroner.

I tillegg kommer de ofte oversette kostnadene av langsiktige forpliktelser, for eksempel støtte til skadde veteraner.

Krigenes menneskelige kostnader er også høyt undervurdert, viser studien. Mellom 224.000 og 258.000 mennesker har mistet livet som en direkte følge av krigføringen, inkludert 125.000 sivile i Irak. Men enda flere har mistet livet indirekte, som følge av mangel på rent drikkevann, mat og helsetilbud. Hundretusener er skadd, og over sju millioner mennesker er fordrevet.

Rapporten er skrevet av mer enn 20 akademikere. Den understreker at krigene vil fortsette å tøye det amerikanske budsjettet, som allerede er på gyngende grunn grunnet en aldrende amerikansk befolkning og høye helsekostnader.

Les flere nyheter her