Minst elleve sivile drept

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tungt bevæpnede menn angrep tirsdag kveld et luksushotell i Afghanistans hovedstad Kabul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst elleve afghanske sivile ble drept og tolv såret i angrepet som varte i fem-seks timer og som Taliban påtok seg ansvaret for.

Ifølge CNN var det syv angripere, som alle ble drept. Det totale antallet drepte er dermed 18 personer.

Afghansk politi gjennomsøkte onsdag morgen hotellet rom for rom på leting etter flere døde eller gjenværende angripere.

- Det gjøres fortsatt søk inne på hotellet, og dødstallet kan stige, sier etterforskningssjef Mohammad Zahir til CNN.

Se video: Her blir hotellet angrepet

Tre av angriperne ble skutt og drept på taket av hotellet etter at et amerikansk helikopter fra ISAF-styrken ble innkalt for å hjelpe til med å knuse angrepet, og flere av de andre sprengte seg selv i lufta inne i bygningen.

Ingen utlendinger

Alle de drepte var afghanske borgere, de fleste av dem ansatte ved hotellet. Ifølge BBC ble ingen av hotellets gjester drept i angrepet, og politiet sier at ingen utlendinger var blant ofrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Operasjonen er slutt, alle angriperne er drept, sa talsmann for Afghanistans innenriksdepartement, Siddiqi Siddiqi, i 3-tiden natt til onsdag.

Det var minst seks eller sju tungt væpnede selvmordsaksjonister som angrep Intercontinental Hotel Kabul i sentrum av byen rundt klokka 22 tirsdag kveld.

De tok seg fram til ballsalen mens de spilte krigssangene til Taliban og skjøt mot alle de så. Flere gjester hoppet ut fra andre og tredje etasje for å redde seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stormet av politi

Hotellet ble stormet av afghanske sikkerhetsstyrker, og det ble hørt både eksplosjoner og skuddveksling inne i bygget.

Til slutt ble helikopteret innkalt for å ta ut aksjonistene som hadde tatt seg opp på taket der de skjøt rakettdrevne granater mot byen.

Først fem–seks timer etter at angrepet begynte, hadde ISAF og afghanske sikkerhetsstyrker kontroll over situasjonen. CNN meldte likevel at det fortsatt kunne høres skudd, og at det brant i øverste etasje av hotellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at angrepet var over, kjørte en rekke sykebiler inn på hotellets område, mens gjester ventet utenfor. Noen av dem ble kjørt bort i diplomatbiler.

Mest afghanske gjester

Intercontinental Hotel Kabul er et av de to luksushotellene som brukes mest av utlendinger i Kabul.

Da angrepet fant sted, skal det imidlertid ha vært mest afghanere på hotellet, blant dem en rekke politikere fra andre regioner i landet som skulle delta på en konferanse i Kabul om overføring av sikkerheten til afghanske styrker.

Utenriksdepartementet hadde tirsdag kveld ikke fått meldinger om at nordmenn var rammet av angrepet.

– Ingen nordmenn har meldt fra til ambassaden at de oppholder seg på hotellet, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad til NTB.

Hun påpeker at ambassaden har rutiner for å kontakte nordmenn som er registrert i Kabul.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overraskelsesangrep

De afghanske sikkerhetsstyrkene ble åpenbart tatt på senga av angriperne. Hotellet ligger for seg selv oppe på en høyde i sentrum av byen, og det skulle ikk e være vanskelig å oppdage angripere som nærmet seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerheten ved de fleste bedre hotellene i Kabul ble kraftig trappet opp etter angrepet på Serena hotell, der blant andre den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept.

Angrepet er et signal om at Taliban ønsker å vise at de fortsatt er i stand til å gjennomføre storstilte angrep når og hvor de vil, og et signal om hva som venter etter at de utenlandske styrkene trekker seg ut.

Angrepet fant sted mens USA og NATO forsøker å overføre ansvaret for sikkerheten til afghansk politi og væpnede styrker.

I forrige uke kunngjorde president Barack Obama at USA trekker tilbake 33.000 soldater innen ett år, og flere andre land fulgte opp med å si at de også begynner nedtrappingen.

(©NTB)

Les flere nyheter her