
Forsvaret om MIG-31 og norske Orion-fly:- Truende russisk oppførsel

Bare tre dager etter at delelinjeavtalen ble ratifisert truet russisk MIG-31 sikkerherten til et norsk Orion-fly i Barentshavet.
Både før og etter at utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Sergeij Lavrov tirsdag 7. juni formelt kunne utveksle dokumentene om enighet rundt delelinjespørsmålet i Barentshavet, fant det sted sikkerhetstruende nærpasseringer i Barentshavet.
Operasjonsstaben ved Forsvarets hovedkvarter (FOH) har skrevet to hemmeligstemplede rapporter om hendelsene.
Begge er unntatt offentlighet med henvisning til Norges utenrikspolitiske hensyn.
- FOH bekrefter at det har vært to tilfeller hvor russiske jagerfly har identifisert norske Orion-fly i Barentshavet. Utover det har vi ikke noe ytterligere å legge til, sier FOHs talsmann, oberst Petter HF Lindqvist, til ABC Nyheter.
FD kommenterer ikke
I Forsvarsdepartementet (FD) vil en ikke kommentere hendelsene og sier at de ikke har noe å legge til ut over det oberst Lindqvist sier.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDen alvorligste hendelsen fant sted 10. juni, bare tre dager etter at den norsk-russiske grensetvisten formelt var avsluttet.
Da forfattet FOH en rapport som beskriver «flysikkerhetstruende oppførsel av russisk MIG-31 Foxhound ved visuell identifisering av norsk P-3C Orion».
Og 25. mai omhandler en annen rapport «nærpassering mellom russisk MIG-31 Foxhound og norsk P-3C Orion».
Les også: 40 års tautrekking om delelinjen over
Utenriksministrene fra Norge og Russland avslutter formelt striden om delelinjen på Akershus slott 7. juni i år. Foto: Flickr/UD
Det var bare knappe to uker før Støre og Lavrov møttes på Akershus slott for å utveksle dokumentene som viser at både det norske og russiske parlamentet har godkjent og akseptert avtalene om grensene som ble lagt frem i Murmansk året før.
- Med denne avtalen setter vi et internasjonalt eksempel for hvordan tvister om avgrensning kan løses på fredelig måte - i samsvar med folkeretten og innenfor rammen av moderne internasjonal rettspraksis, sa utenriksminister Støre under ratifiseringen.
Artikkelen fortsetter under annonsen40 års strid
Norge og Russland kranglet i 40 år om hvordan grensene mellom landene skulle trekkes i Barentshavet.
Les også: - Delelinjen viktigste saken i 2010
Enigheten som ble oppnådd slettet ut den såkalte gråsonen og regnes som en stor politisk seier. Statsminister Jens Stoltenberg oppsummerte selv enigheten som det viktigste i 2010.