Kaster seg inn i presidentkampen

Michele Amble Bachmann lanserte mandag sitt kandidatur i fødebyen Waterloo i Iowa. Nå reiser hun videre til New Hampshire og North Carolina for å tale for de republikanske velgerne. Foto: Scanpix
Michele Amble Bachmann lanserte mandag sitt kandidatur i fødebyen Waterloo i Iowa. Nå reiser hun videre til New Hampshire og North Carolina for å tale for de republikanske velgerne. Foto: Scanpix

Norskættede Michele Amble Bachmann vil bli USAs neste president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag lanserte Bachmann formelt sitt kandidatur til å bli presidentkandidaten til Det republikanske partiet. Det gjorde hun under et møte i hjemstaten Iowa.

Samme dag gjør den konservative politikeren et hopp på meningsmålingene, og nå har hun nesten like mye støtte som den tidligere Massacheusetts-guvernøren Mitt Romney, som blir regnet som den største favoritten til å få utfordre president Barack Obama neste høst.

Bachmann tilhører den konservative Tea Party-bevegelsen, og eg er ikke redd for å gå i strupen på den sittende presidenten. Hun har gjort det til sitt slagord at Obama ikke skal sitte mer enn en periode. Hun klandrer presidenten for å kjøre USA i grøfta økonomisk og mener helsereformen han prøver å gjennomføre vil ødelegge landets økonomi.

Les også: Republikanere rettet skytset mot Obama

Kritiserer Obama

- Jeg tror mange amerikanere er enige om at landet vårt er i fare i dag, og at vi må handle raskt for å redde det, sa hun i sin tale i dag, ifølge BBC.

Hun mener regjeringens politikk har ført til at den amerikanske drømmen nå er fjern for mange amerikanere.

- Vi kan ikke fortsette å sette oss i gjeld og overlate den til neste generasjon. Vi kan ikke tillate en grunnlovsstridig helsereform som vil koste oss for mye og gi oss så lite. Vi har ikke råd til fire ny år med mislykket lederskap her hjemme og i utlandet. Vi har ikke råd til fire nye år med millioner av amerikanere ute av arbeid og ute av stand til å forsørge familiene sine.

Røtter i Sogndal

Bachmann er en talskvinne for skattelettelser og mener det offentlige i mindre grad må blandet seg inn i livet til innbyggerne. Hun er også dypt religiøst og en sterk motstander av homofilt ekteskap.

55-åringen har norsk bakgrunn. Ifølge NRK.no utvandret oldeforelderne hennes til USA fra Sogndal.

Les flere nyheter her