Festivalværet:

Kan bli fuktig

Sommeren 2007 herjet regnværet og bløtla både Hove-festivalen og Roskilde. Her fra konserten til The Whitest Boy Alive på Roskilde 2007. Om det blir like fuktig i år gjenstår å se, men meteorologene anbefaler uansett regntøy. Arkivfoto: Sara Johannessen (Scanpix)
Sommeren 2007 herjet regnværet og bløtla både Hove-festivalen og Roskilde. Her fra konserten til The Whitest Boy Alive på Roskilde 2007. Om det blir like fuktig i år gjenstår å se, men meteorologene anbefaler uansett regntøy. Arkivfoto: Sara Johannessen (Scanpix)

Denne uken går Hove- og Roskilde-festivalen av stabelen. Publikum bør forberede seg på en fuktig opplevelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om vi fikk en fuktig forsmak på festivalsommeren med Norwegian Wood og til dels også Oslo Live tidligere denne måneden, er det denne uken duket for avspark for de virkelig store festivalene.

Allerede i morgen, tirsdag, åpner Hove-festivalen på Tromøy utenfor Arendal, og på torsdag går startskuddet for «Norges største festival», Roskilde i Danmark, festivalen nordmenn i hopetall besøker hvert eneste år.

Været der du er

Værprognosene for de to festivalene er imidlertid ikke det aller beste, skal vi tolke Storms prognose for Arendalsdistriktet. Også det danske meteorologiske institutt (DMI) anbefaler festivalpublikum å medbringe regntøy til årets Roskilde Festival.

– Litt av hvert

– Det kan bli litt av hvert med tanke på områdene rundt Arendal, sier vakthavende meteorolog Roar Inge Hansen ved StormGeo til ABC Nyheter.

Han understreker at nedbørsområdet, som i dag først og fremst herjer over deler av Vestlandet, vil ha en forbigående bedring, før nytt regn ventes inn i morgen.

– Arendalsområdet ligger i grenselandet og vil få perioder med regn. Dette kan medføre noe torden og en ustabil luftmasse over festivalområdet. Men det vil bli mer ustabilt lengre nord, understreker Hansen, som tilføyer at torsdag og fredag vil været bli noe bedre.

Hansen forteller at det meste av regnet vil falle vest for Kristiansand og nordover langs kysten, mens området ved Oslofjorden og østover vil få svært lite regn i perioden.

Hovefestivalen sparkes altså i gang i morgen, tirsdag, og avrundes natt til lørdag 2. juli.

Ustabilt over Roskilde

Heller ikke festivalgjengere som drar til danske Roskilde vil kunne forvente seg en tørrskodd festivalopplevelse i år.

Meteorologisk Institutt i Danmark (DMI) oppfordrer festivalpublikummet til å iføre seg regntøy og gummistøvler og melder at regnet kommer omtrent samtidig som det danske bandet Veto åpner showet fra Orange Scene torsdag. Ifølge danske meteorologer vil et værskifte inntre omtrent samtidig, og de varsler at regnet vil falle over festivalområdet.

– Det ser ut til at man bør ta med seg paraply, sier Jeanne Mangerel, vakthavende meteorolog ved DMI til Berlingske Tidende.

Som publikummer i Danmark så vel som i Norge, er neppe paraplyer egnet inne på festivalområdet, og det er heller ikke tillatt å medbringe paraply. Derfor bør publikum i stedet følge oppfordringen om å iføre seg regntøy dersom de ønsker å holde seg tørre.

– Fordi en front nærmer seg vestfra, kommer det flere skyer inn i løpet av dagen. Hvis vi er heldige blir kvelden tørr, og det er flere faktorer som tyder på at dette vil skje. Natt til torsdag vil imidlertid regnet slå inn igjen, dog ikke i veldig store mengder, men torsdag vil det fortsette å regne, forteller Mangerel videre til den danske avisen.

Roskilde Festival starter med sitt offisielle program førstkommende torsdag, og festivalen avrundes først søndag 3. juli.

Det vil regne lenge

Hun forklarer at regnet vil komme i små mengder, men at det vil falle konstant fordi det kommer sammen med en front.

– Det er ikke sånn at det kommer til å styrte ned plutselig, og det forventes altså ikke i kraftige byger, men til gjengjeld vil regnet falle jevnt over lengre tid, forklarer hun.

Regnet vil fortsette frem til fredag, men om natten vil det stille av og prognosene for fredagen er at den dagen vil det være tørt.

– Dessverre er det fare for at regnet kommer tilbake til helgen, selv om det er for tidlig å bekrefte at dette faktisk vil skje, forklarer meteorologen. Et lavtrykk beveger seg mot oss fra sydøst. Det betyr at det kan komme noen byger som godt kan bli svært kraftige i forbindelse med at lavtrykket nærmer seg Danmark, advarer Jeanne Mangerel.

Med regnbygene synker også temperaturen, og under årets Roskilde Festival meldes det om temperaturer på cirka 15-18 grader på dagtid. Vind fra nordvest vil også kunne bidra til at temperaturen vil falle noe.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy