Ny bok fra Erling Folkvord

Frp-byråd ville sparke trikke-sjefen i Oslo

Ba om utredning: - Kan vi si opp trikkedirektøren, ville Peter N. Myhre (Frp) vite. Foto: Scanpix
Ba om utredning: - Kan vi si opp trikkedirektøren, ville Peter N. Myhre (Frp) vite. Foto: Scanpix

Peter N. Myhre ønsket å sparke den tidligere samferdselsministeren som ble direktør for trikken i Oslo, avdekker Rødt-politiker Erling Folkvord i ny bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere samferdselsminister Torild Skogsholm (V) falt raskt i unåde hos daværende samferdselsbyråd Peter N. Myhre (Frp), etter at hun i i 2005 ble ansatt som direktør for oslotrikken i selskapet Oslo Sporvognsdrift AS.

Skogsholm argumenterte i 2006 offentlig mot planene til Høyre og Fremskrittspartiet om å splitte Oslos kollektivselskap til et villnis av mindre selskaper.

Da ble Høyres Sporveisstyreleder Michael Tetzschner og konserndirektør Trond Bjørgan innkalt til byrådskontoret. Temaet for møtet hos den ferske byrådssekretærn Lene Langemyr var om det gikk an å bli kvitt Skogsholm.

Det går fram av Rødt-politiker og korrupsjonsjeger Erling Folkvords nye bok «Vår korrupte hovedstad» som utgis av Spartacus forlag mandag.

Les også: Med heftige anklager.

- Torild fra Gokk

Torild fra Gokk: Venstres tidligere samferdselsminister omtalt av Peter N. Myhre. Foto: ScanpixTorild fra Gokk: Venstres tidligere samferdselsminister omtalt av Peter N. Myhre. Foto: Scanpix

Folkvord bringer også historien om da byråd Myhre presenterte den nye direktøren for byrådssekretæren sin.

Da sa Myhre muntert at «Dette er Torild fra Gokk».

Skogsholm er opprinnelig fra Nordland.

I en epost til ABC Nyheter etter at denne artikkelen ble publisert, benekter Myhre at han har kalt Skogsholm «Torild fra Gokk».

Selv sier Skogsholm til ABC Nyheter at Myhre gjorde det, men at hun oppfattet det rent humoristisk.

Byrådspartiene H og Frp fikk fragmentert kollektivtrafikkselskapet i byen til et intrikat nettverk av firmaer, men Skogsholms uttalelser var ikke glemt.

Notatet som ble vekk

Tetzschner, som til daglig er advokat, fikk i oppdrag å utrede muligheten for å si opp Torild Skogsholm i prøvetiden.

Det frarådet Tetzschner på det sterkeste. I sitt notat til byrådet om saken, gjorde Høyre-politikeren og advokaten oppmerksom på at Skogsholm i sin ansettelseskontrakt ikke engang hadde prøvetid.

Men dette notatet til Myhre, Langemyhr og et par direktører, finnes offisielt ikke. Det ble aldri journalført, slik loven krever.

Byråd uten ansvar for lovbrudd?

Ifølge Frp-politikeren Peter N. Myhre har ikke den øverste politiske ledelse i Rådhuset i Oslo noe ansvar for om lovens bestemmelser om journalføring blir gjennomført, eller ikke:

- Folkvord skriver at det er lovbrudd at Tetzschners notat til deg aldri ble journalført. Hva sier du til det?

Jeg kan ikke huske å ha fått noe slikt notat. Det er heller ikke byrådens oppgave å journalføre korrespondanse. sier Myhre til ABC Nyheter.

- Folkvord på bærtur

ABC Nyheter spurte Myhre,som nå er stortingspolitiker for Fremskrittspartiet, om hvorfor han i 2006 ville sparke trikkedirektør Torild Skogsholm.

- Folkvord er helt på bærtur. Jeg har ikke på noe tidspunkt hatt ønske om å avsette Torild Skogsholm, hevder Myhre.

- Men en viktig oppgave for byråden til enhver tid, er å følge opp virksomhetslederne. Dette er en personalsak. Denne typen evalueringer foregår ikke i det offentlige rom. Det er sterkt kritikkverdig av Erling Folkvord hvis han skriver om noe sånt, sier Myhre til ABC Nyhter.

Kjenner ikke noe notat

- Styreleder Michael Tetzschner skrev jo et notat til deg hvor han advarte mot å sparke henne. Det tyder på at spørsmålet sto på dagsorden?

- Jeg kjenner ikke til noe slikt notat. Folkvord har tidligere skrevet røverhistorier om meg. Jeg kan ikke ta ham på alvor, sier Myhre.

Partiet Rødt har likevel fått tak i det interne notatet, som ABC Nyheter har fått kopi av. På brevpapiret til Tetzschner & Co. advokatfellesskap står notatet datert 9. juli/5. september 2006, stilet til byråd Peter N.Myhre, byrådssekretær Lene Langemyr og to direktører.

Emnet står oppgitt som: «Vurdering av oppsigelse innen prøvetidens utløp for adm. direktør for Oslo Sporvognsdrift AS».

«Oppsigelse aldri på dagsorden»

Også Michael Tetzschner hevder overfor ABC Nyheter at det var snakk om oppsigelse av Torild Skogsholm.

- Oppsigelse har aldri vært på dagsorden. Jeg ga en generell uttalelse om i hvilken grad mulig å si opp ansatte i en prøveperiode, sier Tetzschner, som nå er stortingsrepresentant for Høyre.

I notatet Tetzschner skrev i 2006, går det tvert i mot klart fram at Skogsholms uttalelser utløste et ønske om å vurdere muligheten av å sparke henne.

Bakgrunnen for at oppsigelse var en aktuell problemstilling,

«...skyldtes at det ved et par anledninger kunne reises tvil om trikkedirektørens rolleforståelse generelt, og eksemplifisert gjennom ytringer som kunne skape usikkerhet om man kan ha tillit til at lederen for en av de kollektive driftsarter vil følge de samferdselspolitiske føringer som legges av bystyre og byråd.», skriver Tetzschner blant annet.

Artikkelen er oppdatert.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy