Eksplosiv diabetes-økning

Den vanligste formen av sykdommen – diabetes 2 – er sterkt knyttet til overvekt og mangel på mosjon. Foto: Colourbox
Den vanligste formen av sykdommen – diabetes 2 – er sterkt knyttet til overvekt og mangel på mosjon. Foto: Colourbox

Tallet på voksne med diabetes er mer enn doblet siden 1980, viser en ny og omfattende undersøkelse gjengitt i legetidsskriftet The Lancet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved Imperial College London og Harvard-universitetet har i samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO) analysert blodprøver fra 2,7 millioner mennesker verden over.

Prøvene er tatt av voksne over 25 år og gir svar på hvor stor andel av befolkningen som lider av diabetes.

Koster millioner av liv

Forskerne fant at 347 millioner voksne nå lider av diabetes, nesten en dobling fra 1980 da rundt 153 millioner mennesker hadde sykdommen.

Diabetes er forårsaket insulinmangel eller insulinresistens og kan føre til hjertesykdom, slag og skader på nyrer, nerver og øynene.

Høyt blodsukkernivå og diabetes tar årlig livet av rundt tre millioner mennesker verden over.

Blodtrykket går ned

To av de viktigste faktorene bak den eksplosive økningen i antallet diabetestilfeller, er ifølge forskerne økt levealder og overvekt, særlig blant kvinner.

Les også: Unngå kontormage

– Vår undersøkelse viser at diabetes blir stadig vanligere, nesten over alt i verden, sier Majid Ezzati ved Imperial College London.

– Dette skjer i kontrast til blodtrykk og kolesterol, som begge faller i mange regioner. Diabetes er mye vanskeligere å forebygge og behandle, sier han.

Hver tredje

Antallet diabetestilfeller øker mest i øynasjonene i Stillehavet, der andelen med diabetes er høyere enn noe annet sted i verden.

På Marshall-øyene har nå hver tredje kvinne og hver fjerde mann diabetes, viser undersøkelsen.

Vesteuropeiske land har hatt en relativt liten økning i antallet diabetestilfeller de siste 30 årene, mens Kina har flest diabetikere – hele 138 millioner.

36 millioner russere og amerikanere har også diabetes, og den vanligste formen av sykdommen – diabetes 2 – er sterkt knyttet til overvekt og mangel på mosjon.

Les også: Slik rammer fedmebølgen oss

Les flere nyheter her

Personvernpolicy