Thailands generaler nervøse foran valget

Tilhengere av Yingluck Shinawatra er samlet til valgkampmøte i Phu Khieo. 3. juli holder Thailand valg. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Tilhengere av Yingluck Shinawatra er samlet til valgkampmøte i Phu Khieo. 3. juli holder Thailand valg. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Valget i Thailand skaper hodebry for generalene. Spørsmålet er om de igjen kan kuppe makten hvis de ikke får det som de vil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget på ny nasjonalforsamling i Thailand 3. juli er et oppgjør mellom landets tradisjonelle elite og den landflyktige eksstatsministeren Thaksin Shinawatra, som støttes av titusener av «rødskjorter».

En rekke meningsmålinger viser at rødskjortenes parti, Puea Thai, kommer til å få flest stemmer. Partiet ledes av den 43-årige forretningskvinnen Yingluck Shinawatra, søsteren til den styrtrike Thaksin som for fem år siden flyktet fra hjemlandet på grunn av korrupsjonsanklager. Nå lever han i eksil i Dubai.

Les også: Overga seg

Det var militæret som fikk ham avsatt i et «ublodig» kupp. Hvis søsteren hans vinner valget, har hun god grunn til å frykte at generalene også vil være ute etter henne.

Militæret advarer

Men generalene har også grunn til å frykte for sin egen framtid hvis valgresultatet går i deres disfavør. I en TV-tale nylig fastholdt forsvarssjef Prayuth Chan-ocha at han og hans menn ikke vil blande seg inn i valget. Likevel var det nettopp hva han gjorde.

Med ansiktet i alvorlige folder advarte han mot krefter som truer det thailandske monarkiet, samtidig som han ba velgerne stemme på «gode mennesker» og unngå en gjentakelse av tidligere valg.

– Hvis dere lar valgresultatet bli det samme som før, vil dere ikke få noe nytt, og dere vil ikke se noen bedring, sa Prayuth, som selv var sentral i kuppet som avsatte Thaksin i 2006.

Les også: Rødskjortene stormet sykehus i Bangkok

Ettersom det var Thaksins parti – Thai Rak Thai – som vant valget både i 2001 og 2005, kan uttalelsen vanskelig tolkes som noe annet enn en klar advarsel mot å la Thaksins allierte igjen komme til makten.

Sinte rødskjorter

Det er imidlertid lite trolig at forsvarssjefen har greid å skremme velgerne til å stemme på det mer militærvennlige Demokratipartiet. Det ledes av den Oxford-utdannede statsministeren Abhisit Vejjajiva (46), som militæret selv sørget for å innsette i 2008.

I stedet kan forsvarssjefens tale ha provosert fram enda mer engasjement blant Thaksins tilhengere, slik at konflikten mellom landets rødskjorter og gulskjorter trappes opp.

Det er bare et drøyt år siden 91 mennesker ble drept og minst 1.800 såret da militæret ble satt inn mot rødskjortene som i ukevis hadde demonstrert i Bangkoks gater og sørget for å lamme landets økonomi.

Høyt spill

Thailands generaler har siden 1932 tydd til kupp hele 18 ganger når makten deres var truet. Men med dagens politiske situasjon er metoden et risikabelt spill for militæret.

– Et nytt kupp er et alternativ som Prayuth ikke ønsker å benytte seg av, fordi flere rødskjorter enn noensinne vil komme ut for å stanse Bangkok, sier en ikke navngitt ekspert med nær kjennskap til militæret.

Også analytikeren Kan Yuenyong ved Siam Intelligence Unit mener at militæret spiller svært høyt hvis de forsøker å avsette en eventuell Thaksin-regjering. Taper de, kan det ende med at hele den militære toppledelsen blir skiftet ut.

Forhandlinger

– Et kupp er det verste som kan skje, men det kan ikke utelukkes hvis Thaksin gjenerobrer makten. Militæret har lært av fortiden og vet at Thaksin vil komme til å ønske hevn, sier Kan til Reuters.

Imens melder flere kilder at det foregår forhandlinger mellom militæret og den landflyktige eksstatsministeren. Muligens vil militæret likevel gå med på å la ham komme hjem såfremt de får garantier om at de ikke blir avsatt.

Men først skal thailenderne gå til urnene og si sitt. Etter at sammensetningen i nasjonalforsamlingen er klar, vil generalene kunne velge sin strategi. Da kan det også bli aktuelt for generalene å forsøke å påvirke småpartier som kan tenkes å gå inn i en koalisjonsregjering med Thaksins parti.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy