Hevder at Chávez er kritisk syk

Venezuelas president Hugo Chávez (i midten) fikk i forrige uke besøk av Cubas president Raul Castro (t.h.) og tidligere president Fidel Castro på sykehuset i Havanna der han gjennomgikk en operasjon 10. juni. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Venezuelas president Hugo Chávez (i midten) fikk i forrige uke besøk av Cubas president Raul Castro (t.h.) og tidligere president Fidel Castro på sykehuset i Havanna der han gjennomgikk en operasjon 10. juni. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Tilstanden for Venezuelas president Hugo Chávez er kritisk, men stabil, hevder amerikanske etterretningskilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venezuelanske regjeringstalsmenn bekrefter at den 56 år gamle presidenten tidligere i måneden gjennomgikk en operasjon på Cuba.

Ifølge meldingene skal det ha vært snakk om en hevelse eller byll i bekkenpartiet, men ytterligere detaljer er ikke kjent.

Operert i Havana

Operasjonen fant sted i Havanna 10. juni, og da det hadde gått to uker uten at den vanligvis svært så taletrengte Chávez hadde gitt lyd fra seg, begynte spekulasjonene å svirre.

Flere hevdet at den omstridte lederen var alvorlig syk, og enkelte mente å vite at han led av prostatakreft.

Regjeringstalsmenn og familiemedlemmer avfeide dette og forsikret at Chávez svart vil være tilbake i Caracas.

Livstegn

Lørdag kom det et angivelig livstegn fra den venezuelanske presidenten, i form av en twittermelding.

– God morgen til mine. Det er hærens dag og solen lyser sterkt. Jeg sender store klemmer til mine styrker og mitt elskede folk, lød meldingen.

– Komplikasjoner

Amerikanske etterretningskilder fastholder likevel at Chávez' tilstand er kritisk, men stabil.

– Tilstanden er kritisk. Han er ikke døden nær, men det er komplikasjoner og absolutt kritisk, sier en anonym kilde til den spanskspråklige Miami-avisen El Nuevo Herald.

Ifølge en annen amerikansk etterretningskilde ble Chávez' mor Marisabel Rodriguez og datteren Rosines nylig fløyet til Cuba i all hast.

– Dette skjedde for 72 timer siden, sier kilden.

Mot nytt gjenvalg

Chávez har vært president i Venezuela siden 1998, og han ble gjenvalgt med 63 prosent av stemmene i 2006.

Neste år er det på nytt klart for presidentvalg, der Chávez planlegger å stille som kandidat og etter alt å dømme vil sikre seg en ny periode ved makten.

Motstandere anklager han for å ha samlet all makt i egne hender, og med sin friske retorikk har han gjentatte ganger hisset på seg Washington.

Les flere nyheter her