Vrakes av Forsvaret

I mange år har IBM arbeidet med Forsvarets dataløsninger. Nå får ikke selskapet en ny datakontrakt verd mer enn en halv milliard kroner. Foto: Scanpix
I mange år har IBM arbeidet med Forsvarets dataløsninger. Nå får ikke selskapet en ny datakontrakt verd mer enn en halv milliard kroner. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Datagiganten IBM får skylden for Forsvarets datarot. Nå går selskapet glipp av en kontrakt verd minst en halv milliard kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag ble det kjent at Forsvaret skroter datagiganten IBM, og overlater til konkurrenten Accenture å rydde opp i rot og kaos i kjølvannet av innføringen av det samlede datasystemet SAP.

Så langt er det nettopp IBM som har levert alle dataløsninger ved innføringen av et såkalt Felles integrert forvaltningssystem (FIF 2.0). Dette har i flere år skulle vært vidundermedisinen for å fikse sviktende økonomistyring og mangelfull materiellkontroll.

Les også: Frykt for datakaos

Men selv etter at Økonomiprosjektet (ØP) ble satt i gang sommeren 2008, har Forsvaret fått vedvarende sterk kritikk av Riksrevisjonen.

Den samme sommeren klarte for eksempel ikke Forsvaret å betale regninger før forfall, og konverteringen av data fra mange eldre systemer gikk ikke som planlagt.

Nå er det snakk om neste trinn, en innføring av SAP-løsninger på nok et område - det som kalles Logistikkprosjektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Logistikkprosjektet skulle i utgangspunktet igangsettes umiddelbart i etterkant av Økonomiprosjektet. Imidlertid tok som kjent innføringen av Økonomiprosjektets løsning lenger tid enn forventet, skriver LOS-programmets Hanne Skogly i en epost.

Tidligere har Stortinget bevilget 527 millioner kroner til videreutviklingen, mens kontrakten med Accenture er på 512 millioner kroner, opplyser Skogly.

«Kvalitet viktigst»

I oktober 2008 ønsket man å tildele IBM også denne kontrakten uten konkurranse og på bakgrunn av de avtalene som allerede var inngått.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ingen konkurranse om kontrakt til 527 millioner

Det var først i mars i fjor at Forsvaret

konkurransesutsette denne viktige leveransen. Da gjorde en det klart at laveste pris ikke ville være viktigste kriterium, og dette gjentas i dag.

Hanne Skogly sier dette om årsaken til at man valgte å konkurranseutsette kontrakten:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Basert på tiden siden utlysning av behov for leverandørbistand i 2000 og størrelsen på anskaffelsen, ble det i 2009 konkludert med at Forsvaret ville begå brudd på kravet til konkurranse og regelverket for offentlige anskaffelser dersom Logistikkprosjektet ikke ble konkurranseutsatt.»

«Tilbudene er blitt grundig evaluert etter kriteriene kvalitet, kompetanse og pris, hvor kriteriet kvalitet har vært tillagt størst vekt», heter det i en pressemelding som LOS-programmet sendte ut etter at valget var gjort.

- Forsvaret har vært veldig opptatt av å gi tilbyderne en lik og objektiv behandling. Vi er godt fornøyd med resultatet av forhandlingene, sier sjef LOS-programmet brigader Jan Christian Ødegaard i pressemeldingen. Det er han som har ledet forhandlingene fra Forsvarets side.

Redd for rettssak

Ved at man ikke gir IBM den kontrakten som selskapet i utgangspunktet ville ha de beste forutsetninger for, så virker det også som om at IBM får skylden for alle problemene innføringen av SAP har gitt Forsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Datasystemet skulle sikre både rett og riktig betaling av alle fakturaer, men det skulle også bidra til forsterket kontroll på materiellforvaltningen. Likevel har kritikken fra Stortingets kontrollorgan - Riksrevisjonen - fortsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagens kontrakt omfatter ikke framtidig drift av systemene. Det ligger utenfor LOS-programmets oppgave og det vil derfor være et forhold som må avklares i fremtiden.

En klagefrist har nå begynt å løpe, men Forsvaret planlegger å signere kontrakten med Accenture om cirka tre uker - den 14. juli.

En av grunnene til at Forsvaret ikke umiddelbart

konkuranseutsatte Logistikkprosjektet, var en redsel for at IBM kunne gå til rettslige skritt på grunn av avtaler som strekker seg tilbake til 2000.

ABC Nyheter fikk fredag ikke fatt i en talsmann fra IBM som kunne kommentere Forsvarets valg av ny leverandør til FIF.

Les flere nyheter her