Svenske feminister lei av mai-stangen

Den tradisjonelle feiringen av midtsommerkvelden i vårt naboland Sverige foregår med reising av maistang før de feirende danser rundt stangen. Her fra Mangsgården i Töcksfors like over grensen til norge. Arkivfoto: Per Erik Knive (Scanpix)
Den tradisjonelle feiringen av midtsommerkvelden i vårt naboland Sverige foregår med reising av maistang før de feirende danser rundt stangen. Her fra Mangsgården i Töcksfors like over grensen til norge. Arkivfoto: Per Erik Knive (Scanpix)

Svenske feminister er lei av store fallossymboler under sankthansfeiringen. Nå vil de heller ha en, unnskyld uttrykket, mai-fitte!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søta brors midtsommertradisjon har fått flere svenske feminister til å se rosa. For mens tusenvis av svensker samler seg rundt den fallosaktige mai-stangen, syngende på mannlige visesangere som Taube, Lundell og Ledin, sitter en mer kjønnsbevisst gruppe svensker og fnyser av det maskuline tilsnittet på svenskenes sankthansfeiring.

– Stang ut

De vil ha stang ut, bokstavelig talt, og heller bytte ut den grønne staken med en ovalformet maifryd, dekorert med fuktige blader og med en åpning man kan krype gjennom. En... midtsommerfitte, om du vil.

– I fremtiden vil jeg at kommende generasjonser skal reise ut i verden og fortelle om at i Sverige feirer vi midtsommerdagen ved å danse rundt en vagina, forteller Alexander Alvina Chamberland, som har vært med å starte Facebook-eventen med det smått vulgære navnet «Midsommarfitta».

En mer feminin variant

Eventen, som startet for et par år siden og som beskrives som en mer feminin variant av den tradisjonelle feiringen, har nå fått rundt 3.000 tilhengere.

Ifølge Facebook er planen å markere midtsommerfitten flere steder i Sverige. Også i Berlin skal begivenheten markeres i håp om å få tilbake midtsommerdagen fra det som beskrives som «det ondskapsfulle patriarkatet».

Initiativtager og kjønnsforsker Alexander Alvina Chamberland mener det er på høy tid at midtsommerfeiringen feminiseres. Han mener også at symbolverdien er stor og at et mer feminint tilsnitt på feiringen kan gjøre folk mer bevisst på hvordan vårt samfunn er bygget opp.

- Alt er politikk, se bare på Julenissen. Han reiser rundt i verden mens nissefru må holde seg hjemme. I tillegg har han slaver som gjør det meste av arbeidet for ham, sier Chamberland til den svenske avisen The Local.

Møtte motbør

Til tross for at flere tusener så langt har omfavnet initiativet om en Midsommarfitte, har begivenheten også møtt mye motbør og kritikk - særlig fra anti-feminister. Chamberland lar seg ikke affisere av det.

- De som kritiserer dette tar ting alt for seriøst. Feminister kritiseres ofte for ikke å ha noen humoristisk sans. Og når vi prøver å vise at vi har, klager folk på at det bare er dumt. Men da vil jeg gjerne legge til at all tilbakemelding vi har fått har vært av det positive slaget.

Les flere nyheterher

Personvernpolicy