Opprørerne åpner for å la Gaddafi bli i Libya

En talsmann for opprørerne i Libya sier at Muammar Gaddafi kan få bli i landet, om han slår seg ned i en avsidesliggende oase. Foto: REUTERS/SCANPIX.
En talsmann for opprørerne i Libya sier at Muammar Gaddafi kan få bli i landet, om han slår seg ned i en avsidesliggende oase. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) avgjør neste uke om det skal utstedes arrestordre på Libyas leder Muammar Gaddafi, samtidig som opprørerne åpner for å la ham bli værende i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktoratet ved ICC har bedt domstolen utstede arrestordre både på Gaddafi selv, sønnen Seif al-Islam og den libyske etterretningssjefen Abdullah al-Senussi. Alle anklages de for forbrytelser mot menneskeheten.

Les også: NATO vil ikke ta pause i Libya-krigen

ICC-anklager Luis Moreno-Ocampo åpnet sak mot den libyske lederen 3. mars i år, med henvisning til at han personlig skal ha beordret angrep mot ubevæpnede sivile og rådført seg med sønnen og Senussi.

Avgjøres mandag

Mandag skal det holdes en åpen høring i saken, der det vil bli tatt stilling til om det skal utstedes arrestordre.

– Vi arbeider ut fra en antakelse om at han vil bli arrestert av sitt eget folk, av medlemmer av sitt eget regime og ikke nødvendigvis av opprørerne i det nasjonale overgangsrådet, sa Moreno-Ocampo tidligere i måneden.

Libyas viseutenriksminister Khaled Kaaim har avvist trusselen fra ICC og påpekt at regimet i Tripoli i likhet med mange andre land ikke har sluttet seg til domstolen og derfor heller ikke kommer til å følge opp en eventuell arrestordre.

Les også: Nye samtaler mellom opprørerne og Norge

Moreno-Ocampo hevder derimot at Libya er pålagt å rette seg etter domstolens eventuelle arrestordre, med henvisning til resolusjonen som ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd i februar.

Via mellommenn

Samtidig med at ICC vurderer å utstede arrestordre mot Gaddafi, bekrefter talsmenn for opprørerne at de er i kontakt med regimet i Tripoli og at de åpner for å la Muammar Gaddafi bli værende i landet.

– Ja, det er kontakt via mellommenn, men forhandlingene skjer aldri direkte. De finner noen ganger sted i Sør-Afrika, noen ganger i Paris hvor Gadaffi nylig sendte en utsending for å snakke med oss, sier Mahmud Shammam.

Shammam, som er talsmann for det nasjonale overgangsrådet, bekrefter videre at opprørerne kan være villige til å la Muammar Gaddafi bli værende i Libya, dersom han gir fra seg makten.

Libysk oase

– Betingelsene våre er de samme. Det er totalt utelukket at Gaddafi eller medlemmer av familien hans får ta del i en framtidig regjering. Vi diskuterer nå en mekanisme for Gaddafis avgang, sier Shammam til den franske avisen Le Figaro.

– Han bør akseptere at han må gå av, eller i det minste at han må trekke seg tilbake til en isolert del av Libya. Vi ser ingen problemer med at han slår seg ned i en libysk oase under internasjonalt oppsyn, legger han til.

Benekter

Talsmenn for de libyske opprørerne har tidligere slått fast at Gaddafi må forlate Libya for at det skal bli fred i landet.

Overgangsrådets viseformann Abdel Hafiz Ghoga benektet torsdag at det finner sted direkte eller indirekte samtaler med regimet.

– Det er ingen kontakt, verken direkte eller indirekte med Gaddafi-regimet, sa han i den opprørskontrollerte byen Benghazi.

Les flere nyheter her