Åpen for alle - alltid

Riksadvokaten tiltaler Christoffers mor

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksadvokaten har tatt ut tiltale for legemsfornærmelse med døden til følge mot moren til åtte år gamle Christoffer fra Vestfold. Riksadvokaten mener morens passivitet gjør at hun har et medvirkningsansvar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Åtte år gamle Christoffer Kihle Gjerstad fra Sandefjord døde etter mishandling. Guttens stefar ble i 2009 dømt til åtte års fengsel i Agder lagmannsrett etter å ha blitt kjent skyldig i å ha mishandlet gutten flere ganger.

Les også: Skjerpet straffen for stefar

Moren rystet

Advokat Brynjar Meling var forsvarer for stefaren og skal også forsvare moren. Han er på reise i USA, men sier til NTB gjennom sin juridiske rådgiver Bjørn Andre Gulstad at han er overrasket over tiltalebeslutningen, særlig ut fra den rolle som man la til grunn at mor hadde i forbindelse med rettergangen mot stefaren.

Moren nekter all straffskyld og er ifølge Gulstad svært overrasket og fortvilet over tiltalen. Det er en sterk belastning for henne å bli tiltalt i samme sak som sin mann, som hun er overbevist om ble dømt uskyldig.

Gulstad sier det er lite som overrasker ham i denne saken og det samme gjelder for moren. Hun tar tiltalen til etterretning og er forberedt på å forsvare seg mot anklagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To barn til

Til sammen er seks personer siktet i saken. Den tiltalte moren har etter hvert fått to barn med Christoffers stefar, som for tiden soner dommen. Hun har tidligere vært anmeldt, men saken ble da henlagt.

Sykehuset i Vestfold har også nektet at det ble gjort feil fra sykehusets side da Christoffer ble innlagt etter mishandlingen. Sykehuset har avvist muligheten for erstatning til Christoffers biologiske far.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilken rolle forholdet til de to nye barna vil spille under rettssaken er uklart. Gulstad sier bevistemaet i saken mot moren vil følge de samme hovedlinjer som i saken mot stefaren, men det er likevel en viktig forskjell.

I saken mot stefaren ble det etter rettens mening bevist en aktiv handling som førte til guttens død. I saken mot moren skal det bevises at hun har forholdt seg passivt til en mishandling hun mener aldri har funnet sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sak i høst

Riksadvokaten regner med at saken vil komme opp for Tønsberg tingrett i løpet av høsten, men Gulstad sier til NTB at det kan by på problemer fordi advokat Melings avtalebok er full hele høsten.

Den kjente Stavanger-advokaten må nok likevel regne med å rydde kalenderen for denne saken som har så stor interesse.

Ifølge Riksadvokaten har Christoffers mor nemlig måttet forstå at sønnen hennes ble utsatt for omfattende mishandling.

"Etter riksadvokatens vurdering er det bevismessig dekning for at ... (moren) senest 1. februar 2005, etter møte på skolen samme dag, forsto at sønnen ble utsatt for vold fra stefaren. Som mor fikk hun dermed en plikt til å handle for om mulig å hindre nye voldshandlinger. Hun gjorde intet, og denne passivitet etablerer, etter vårt syn, et medvirkningsansvar, heter det i beslutningen fra riksadvokaten. (©NTB)


Les flere nyheter her