Holder tett om FAO

Holder tett: Lars Peder Brekk og regjeringen mener det ikke angår befolkningen i Norge hvem Norge vil stemme på til å lede skadeskutte FAO. Foto: Thomas Vermes
Holder tett: Lars Peder Brekk og regjeringen mener det ikke angår befolkningen i Norge hvem Norge vil stemme på til å lede skadeskutte FAO. Foto: Thomas Vermes

Søndag skal en av FNs viktigste organisasjoner velge ny generaldirektør. Regjeringen vil ikke si hvem Norge stemmer på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irak eller Iran? Brasil eller Indonesia? Spania eller kanskje EUs forhenværende landbrukskommissær, østerrikeren Franz Fischler?

Søndag skal verdenssamfunnet velge hvem som skal lede FNs viktige landbruks- og matvareorganisasjon, FAO, de kommende fire årene.

Seks kandidater stiller til valg som ny generaldirektør i organisasjonen som har 1 milliard dollar, 5,5 milliarder norske kroner, i toårsbudsjett.

Regjeringen holder tett

Hvem som skal lede denne mastodonten i FN-systemet, er viktig. FAOs avtroppende generaldirektør, senegaleseren Jacques Diouf, har vært utsatt for hard kritikk.

Norge har vært blant landene som mener FAO har fungert dårlig, og bidratt til å presse fram omorganiseringer. Så ille mener regjeringen at tilstanden er, at Norge nektet å forlenge sitt toårige samarbeidsprogram med FAO-hovedkvarteret i Roma, og i stedet betaler for konkrete prosjekter som blir godtatt i Oslo.

Men når ABC Nyheter spør hvem Norge vil støtte av de seks kandidatene til sjefsjobben, møter vi taushet både i Landbruks- og matdepartementet, og i Utenriksdepartementet som formelt har styringen med norsk FAO-politikk.

Les også: Får velge mellom Iran og EU.

- Ikke vanlig

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) som skal delta på FAOs generalforsamling som velger ny generaldirektør, vil ankomme dagen etter valget har skjedd.

Hans departement henviser spørsmålet om hvem Norge vil ha til denne toppjobben, til Utenriksdepartementet.

Les om de seks kandidatene her.

I Utenriksdepartementet får ABC Nyheter beskjed om at regjeringen ikke ønsker å offentliggjøre sitt syn.

Begrunnelsen er at hemmelighold om slike avstemninger er vanlig i FN. Utenriksdepartementet avviser at det har noe med manglende åpenhet fra den norske regjeringens side, at den ikke vil fortelle befolkningen hvor Norges stemme går.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy