Norske barn og unge får medisin for å sove

Stadig flere norske barn og unge får medisiner for å sove.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2010 fikk 21.756 norske barn og unge under 20 år resept for sove- og beroligende midler og den søvndyssende allergimedisinen Vallergan, viser tall i Reseptregisteret.

Det er magasinet Foreldre og Barn som har utført kartleggingen som avdekker at leger skriver ut stadig mer sovemedisiner til norske barn.

– Det er et særnorsk fenomen å gi så mye sovemedisin og Vallergan til barn, sier professor Jørgen G. Bramness ved Senter for rus og avhengighetsforskning til VG.

I fjor fikk 3.906 barn i alderen 0 til 9 år minst en resept på sovemidler og angstdempende midler. Det tilsvarer en økning på 26 prosent siden 2004.

De som forsker på søvnproblematikk frykter at bruken av slike medisiner kan gi senskader – som permanente søvnproblemer.

Bramness sier at det ikke er funnet umiddelbare negative konsekvenser, men at det ikke er ønskelig å gi barn unødvendige legemidler.

Forsker og psykolog Børge Sivertsen i Folkehelseinstituttet sier at disse preparatene gir bivirkninger som en bakrus dagen derpå, og advarer mot bruk over lang tid.

– Om ikke medisinen i seg selv skaper avhengighet, blir barnet vant til å få hjelp til å finne roen, sier han til magasinet.

Vallergan kategoriseres imidlertid ikke sammen med sovemedisiner eller beroligende midler, og er ikke vanedannende på samme måte.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy